Čarape za vene – Primjena čarapa i gdje kupiti čarape za vene?

Što su kompresivne čarape – a što preventivne čarape za vene?

Kompresivne čarape za vene su specijalan tip čarapa namijenjen za kompresivnu terapiju proširenih vena na nogama. Ili kao jedan od oblika terapije prilikom liječenja vena na nogama. Tada se radi o kompetitivnoj terapiji čarapama.

Čarape za vene se mogu koristiti kao preventiva. Tada se radi o preventivnim čarapama za vene. Takve čarape se koristi prvenstveno kao preventiva u sprječavanju nastojanja proširenih vena na nogama. Preventivne čarape su jedan od najboljih oblika preventive za čuvanje zdravlja vena. Njihova glavna uloga je poboljšati cirkulaciju krvi u venama nogu.

Kompresivna terapija

Kompresivna terapija je oblik terapije koji se provodi vanjskim pritiskom na noge i na same površinske vene. S ciljem da se poveća venski ili limfni protok te smanji edem tkiva na nogama.

Kada se radi o kompresivnoj terapiji čarapama za vene ona se može provoditi kod osoba koje su odradile neku od operacija vena. Pa je potrebno nakon operacije neko vrijeme primjenjivati terapiju kompresijom. Ili se može koristiti preventivno kako bi se nastojalo što više preventivno djelovati na osjetljive vene.

Kada se radi o kompresivnoj terapiji čarapama nakon operacije to se odnosi na anti-trombozne čarape kada pacijent duže vremena ležu u bolničkom krevetu. I tu se radi o sprječavanju pojave tromba u venama.

Preventivne čarape ne pružaju dovoljnu količinu pritiska kao što to čini kompresivna čarapa. One imaju preventivno djelovanje i mogu se koristiti u svakodnevnom životu i svim životnim situacijama.

Bijele čarape u bolnicama se koriste uvijek kada je pacijent nakon neke od operacija “vezan” za krevet na duži vremenski period. Zovu se anti-tromboza čarape jer nastoje spriječiti pojave opasnih krvnih ugrušaka kod pacijenata koji leže u krevetu. Namijenjene su isključivo nogama koje miruju, i time pacijent ima puno slabiju cirkulaciju krvi u nogama.

Kako djeluje kompresivna čarapa?

preventivne čarape
preventivne čarape za vene

Čarape za vene imaju veoma jednostavan princip djelovanja. To je oblik terapije koji je praktičan i jednostavan za upotrebu. Same čarape se ne razlikuju puno po izgledu od ostalih klasičnih čarapa.

Pritisak koji stvara čarapa smanjuje promjer površinskih vena.

Zbog tog pritiska koje čarape stvaraju. venski se zalisci mogu ponovno zatvoriti, i smanjiti količinu krvi koja se vraća niz nogu prema stopalu. Manji promjer vene znači da krv ponovo teče puno brže, što djeluje kao prevencija u stvaranju krvnih ugrušaka ili tromba, te u konačnici do pojave tromboze.

Čarape za vene imaju postepeni pritisak. Pritisak je največi u području gležnje, te se prema koljenu postepeno smanjuje. Služi kao ubrzivač protoka krvi natrag u srce.


Sama primjena čarapa i njihovo nošenje općenito nije neudobno. Štoviše, dobro je i toplo se preporuča kao jedan od najboljih oblika prevencije u sprječavanju pojave proširenih vena. Čarape je potrebno odabrati na način da izmjerite nogu na najmanje tri mjesta i prema tim mjerama odaberete točnu potrebnu veličinu čarapa. Olakšanje je trenutačno i pomaže da vaše vene i noge ostanu zdravima.

Stupnjevi kompresije

Ovisno o stanju vena, mogu se primijeniti čarape određenog stupnja kompresije ili pritiska na vene kojeg stvaraju. Tako postoje četiri stupnja pritiska čarapa:

1 blaga kompresija do 20 mm Hg – Osnovna čarapa za prevenciju. Mogu ih koristiti žene tokom trudnoće. Kod pojave osjećaja teških i umornih nogu i kod dužeg stajanja ili sjedenja na radnom mjestu.
2 umjerena kompresija do 30 mm Hg – Tu se već radi o vidljivim proširenim venama na nogama. Koriste se kod već izrađenih vena, upala vena ili nakon neke od operacije vena. Mogu ih koristiti i trudnice za vrijme trudnoće i nakon poroda.
3 jaka kompresija do 40 mm Hg – Primjena je već nakon duboke venske tromboze, pojave težeg oblika i konstantnog oblika oticanja nogu, nakon otvorenog nožnog ulkusa.
4 ekstra jaka kompresija do 60 mm Hg – Kod vrlo velikih oteknuća i dosta vidljivih površinskih vena.

Kako odrediti veličinu kompresivnih čarapa?

Dok se kod preventivnih čarapa za vene veličina određuje prvenstveno konfekcijskim brojem. S druge strane kod kompresivnih čarapa to nije slučaj.

Ovisno o stanju vena i stupnju proširenih vena, primjenjuje se različita kompresivna terapija s određenim stupnjem kompresije čarapa.

Za kvalitetnu kompresivnu terapiju iznimno je važno znati potreban stupanj kompresije.

Za svaku osobu je potrebno izmjeriti opseg noge na najmanje tri mjesta te odrediti veličinu kompresije.

Čarapa ne smije biti prevelika niti premala. Samo pravilno određena veličina garantira uspješan tretman terapije.

Mjeriti možete sami li najbolje da to učini liječnik.

Čarape dolaze u raznim dužinama:

 • dokoljenke
 • kratke nogavice
 • duge nogavice – samostojeće
 • hulahopke

kompresivne čarape se klasificiraju u četiri kategorije. Detaljniji pregled je prikazan u tablici ispod.

1lagana kompresija2,4 – 2,818 – 21
2srednja kompresija3,1 – 3,423 – 32
3jaka kompresija4,5 – 6,134 – 46
4vrlo jaka kompresija6,5 – na više49 – na više
kompresivne čarape se klasificiraju u četiri kategorije

Čarape za vene – Koji sve tipovi čarapa postoje?

Čarape za vene mogu biti proizvedene u više duljina. Ovisno o lokaciji oštećenja vena i koliko su daleko razvijene, koriste se različite duljine kompresivnih čarapa. Mogu biti do koljena ili iznad koljena. Postoje modeli i za muškarce.

Ovisno o stupnju oštećenja i izraženosti vena i stanju bolesti, doktor može propisati odgovarajuću kvalitetu i tip čarape. Od poluprozirnih, visoko elastičnih čarapa za vene, do čarapa u bojama i do vrlo jakih, debljih čarapa izdržljivog tkanja. Što je veće oštećenje venskog sustava na nozi i mekše tkivo noge, tim jače i deblje čarape možete koristiti.

Za konkretan i najbolji izbor tipa čarape i stupnja potrebne kompresije savjetujte se sa liječnikom obiteljske medicine, ljekarnikom ili specijalistom.

Koliko često nositi čarape za vene?

Kada ustanovite da imate problem s venama i da je taj problem u nekom početnom stadiju. Preporuka je konstantno nositi čarape za vene, svaki dan. Posebno obratite pažnju za vrijeme dužih stajanja i dužih sjedenja i svakom dužeg oblika mirovanja nogu i slabije cirkulacije u nogama. Posebno obratite pažnju za vrijeme putovanja avionom. Nešto više o tome možete pročitati klikom na link – proširene vene i putovanje avionom.

Pranje i održavanje čarapa za vene

Čarape je najbolje obući ujutro, odmah nakon ustajanja. Važno je redovna pravilno prati čarape i pravilno sušiti, kako bi se očuvale karakteristike čarape i vijek trajanja.

Čarape možete prati u perilici rublja i sušiti ih u sušilici, ili na sobnoj temperaturu na stalku za rublje.

Ne bi smjeli sušiti čarapu na suncu ili radijatoru, jer će im se tako smanjiti vijek trajanja i izgubiti će svoja kompresivna svojstva.

Kako pravilno koristiti čarape za vene?

Važno je obući čarape kako treba. Ovo je kratak opis koraka za navlačenje čarapa.

1. posegnite u čarapu i uhvatite prstima ruke mjesto pete
2. prevrnite čarapu naopako (iznutra prema van) do pete
3. zatim dalje navlačite čarapu preko stopala do pete
4. primite gornji dio čarape u području sredine stopala
5. prevucite tkaninu preko pete
6. ponovno primite tkaninu koja visi s obje ruke i prevucite je preko pete
7. dalje navlačite čarapu i jednako rasporedite tkaninu preko potkoljenice
8. korak po korak obucite čarapu do kraja potkoljenice
9. primite ponovno tkaninu i prevucite preko koljena

10. provjerite da li je cijela čarapa prionula uz kožu (bez nabora)

Kod skidanja čarapa postupak je otprilike obrnuti. Fizički aktivni osobe mogu lagano spustiti čarapu do gležnja i zatim je skinuti sa stopala. Osoba čija je mobilnost smanjena mogu spustiti čarapu na suprotnu stranu i izvući je preko pete, ili uz pomoć gumene podloge.

Mogući problemi kod korištenja čarapa za vene

Kod korištenja kompresivnih čarapa ne postoje neki veliki problemi ili nedostaci. Eventualno se može pojaviti znojenje nogu ljeti. Tu se možete koristiti onim ledenim gelovima s kojim možete namazati noge prije navlačenja čarapa.

Ukoliko je problem težeg navlačenja čarapa, možete koristiti praktična pomagala za obuvanje kompresivne čarape. Najjednostavnije pomagalo su gumene rukavice koje zapinju lakše za čarapu i olakšavaju oblačenje. Isto tako dodatno štitite čarapu od oštećenja noktima ili nakitom.

Kompresivne čarape za vene bez prstiju

Čarape za vene bez prstiju imaju sve iste specifičnosti kao i čarape sa prstima. Kod čarapa bez prstiju prsti na nogama ostaju slobodni i time se omogućuje da prsti ne natežu ostatak čarape duž cijele noge.

Prsti se manje znoje i sprječavate oštećenje čarape tokom navlačenja ili da ju nogat na nekom od prsta potrga ili tokom navlačenja ili tokom nošenja.

Brendovi čarapa za vene koje možete kupiti

Imate nekoliko brendova čarapa za vene koje možete kupiti. Neki od poznatih su sljedeći:

 • Scudotex
 • Veno Train
 • Lady Gloria
 • Relaxsan

Čarape za vene za muškarce

Probleme s venama imaju osim žena i muškarci. Najčešće je to kod muškaraca razlog lošija genetika i teže opterećenje nogu kroz duže stajanje, duže sjedenje ili neki teži oblik fizičke aktivnosti ili fizičkog rada.

Najbolje kompresijske čarape za muškarce su one koje se neprimjetno mogu uklopiti u bilo koju odjevnu kombinaciju. Opet vam mogu pružiti sve medicinske i fiziološke blagodati zbog kojih su napravljene.

Kada tražite čarape za posao ili za neko duže putovanje, najviše pažnje obratite na kvalitetu čarapa, zatim cijenu. Većina čarapa za muškarce je proizvedena kao klasične čarape, tako da se ne ističu ničim posebnim. Kompresijske čarape razvile su se u posljednjih nekoliko godina kako bi zapravo izgledale elegantno, a ne samo kao medicinsko pomagalo.

Kao neko generalno pravilo kod kupovine, najkvalitetnije kompresijske čarape za muškarce vjerojatno će biti one najboljih marki i one koje su malo skuplje. Naravno, kvaliteta je relativna, uvijek se potrudite pronaći najpovoljniju cijenu prije konačne kupovine. Jedan par kvalitetnih čarapa možete kupiti za stotinjak kuna i mogu vam trajati i po nekoliko mjeseci.

Gdje kupiti kompresivne čarape za vene?

Kompresivne čarape možete kupiti u ljekarni li u specijalnim trgovinama medicinskom opremom i medicinskim pomagalima. Isto tako možete ih kupiti online putem interneta.

Prvo je potrebno odrediti stupanj oboljenja vena ili potrebnu kompresiju čarapa. Zatim, odrediti točnu veličinu i mjere kompresiranih čarapa.

Nakon toga možete čarape kupiti online putem interneta i to po povoljnijoj cijeni od one u ljekarnama ili trgovinama.

Uvijek imajte na umu sljedeće:

 1. da znate koji stupanj kompresije vam treba – najbolje se posavjetovati s liječnikom, sprecijalistom ili ljekarnikom.
 2. odredite točnu veličinu čarapa koje će vam odgovarati
 3. kupujte najkvalitetnije čarape koje će biti udobne i duže trajati

Naručite čarape za vene već od 99 kuna za par!

Ispunite obrazac za narudžbu koji se nalazi ispod, i poslati ćemo Vam čarape za vene po cijeni od 99 kuna za jedan par. Čarape će stići na Vašu kućnu adresu dostavnom službom u najkraćem mogućem roku.

Gdje da pošaljemo Vašu narudžbu?

miracle socks čarape za vene

Način dostave:
Proizvod ćemo isporučiti putem najbrže i najpouzdanije kurirske službe a plaćate po primitku isporuke. Trošak dostave narudžbe iznosi 35 kuna.

Dali vam je članak bio koristan?

Komentiraj