Česta pitanja i odgovori

Na stranici na kojoj se trenutno nalazite možete pročitati česta pitanja i odgovore vezane za probleme s venama. Također, ukoliko ne pronađete odgovor koji želite, na dnu stranice nalazi se obrazac koji možete popuniti i poslati svoje pitanje. Odgovoriti ćemo vam u kratkom vremenu i pitanje dodati na ovu listu.

krema za vene
1. Što su vene?

Vene su krvne žile u kojima teče venska krv koja se kreće prema srcu. Uloga vena je da krv koja je odradila staničnu izmjenu hranjivih tvari, vrati nazad u srce.

2. Što su arterije?

Arterije su krvne žile koje odvode krv bogatu kisikom i ostalim hranjivim tvarima iz srca prema stranicama organizma.

3. Što su zalisci?

Kada se misli na vene podrazumijeva se na venske zaliske, jer postoje i srčani zalisci u srcu. Venski zalisci su anatomske strukture u venama nogu koje imaju ulogu da potiskuju krv kroz vene prema srcu kako bi se krv pod utjecajem sile gravitacije ipak uspijevala vraćati od periferije tijela do samog srca.
Zdravi venski zalisci omogućuju ispravno potiskivanje venske krvi prema srcu, a sprječavanju njezin povratak.

4. Što su proširene vene?

Proširene vene su vidljive, vijugave, otekle i na dodir mjestimično bolne površinske vene na nogama koje nastaju zbog više čimbenika – riziko faktora. Ali, glavni čimbenik su oštećeni venski zalisci.

5. Zašto nastaju proširene vene?

Proširene vene nastaju zbog oštećenih venskih zalizaka. Čimbenici koji dovode do oštećenja venskih zalizaka dijele se u dvije glavne skupine. To su genetska predispozicija ili mutacija, odnosno oštećenja venskih zalizaka. I ostali čimbenici koji se nazivaju riziko faktori.

6. Kako spriječiti proširene vene?

Proširene vene mogu se u većoj ili manjoj mjeri preventivno spriječiti prvenstveno brigom o svojem zdravlju. Ukoliko postoji genetska predispozicija za dobivanjem proširenih vena teško je spriječiti njihov nastanak. Ali se one mogu kvalitetno liječiti ukoliko reagirate na vrijeme i izbjegnete moguće komplikacije. Više o prevenciji pročitajte na: kako spriječiti proširene vene

7. Kako liječiti proširene vene?

Liječenje proširenih vena može se podijeliti u dvije skupine. To je preventiva i medicinski zahvati u obliku operacija proširenih vena. Preventivne mjere su sve mjere koje mogu pomoći da do proširenja vena ne dođe u ranijoj životnoj dobi ili do većih komplikacija u slučaju varikoziteta vena.
Ako su vene već jako proširene i bolne, tada je jedino rješenje njihovog liječenja neki oblik operacija vena. Više o liječenju pročitajte na: kako liječiti proširene vene

8. Dali su proširene vene opasne za zdravlje?

Proširene vene mogu postati opasne po zdravlje ako se taj problem zanemari i ako se ne liječi na vrijeme. Što duže imate proširene vene, moguće su s vremenom sve veće komplikacije koje u nekim slučajevima mogu biti opasne po život. Jer se radi o krvožilnom sustavu koji je za život neophodan i njegovo ne ispravno funkcioniranje može značiti smrt.
Veoma je opasna situacija ako dođe do plućne embolije koja izaziva gušenje i potrebna je hitna liječnička pomoć.

9. Koji su prvi znakovi i simptomi pojave proširenih vena na nogama?

Prvi znakovi su:

bolovi u nogama
otekline
svrbež nogu
eventualno crvenilo
osjećaj teških i umornih nogu


Jedan od jasnih početnih simptoma proširenih vena na nogama su pojava otečene i izbočene plavkaste vene na nozi za vrijeme stajanja.

10. Kako prekriti proširene vene na nogama da se ne vide?

Prekriti proširene vene na nogama je teško ukoliko ne nosite hlače. Dodatno si možete pomoći kompresivnim čarapama za proširene vene koje imaju ulogu u poboljšanju cirkulacije, ne toliko u prekrivanju vidljivih vena. Još možete koristiti puder.

11. Što činiti ako radite puno sjedeći ili stojeći kako bi izbjegli moguću pojavu proširenih vena na nogama?

Ovo je veliki problem na radnim mjestima gdje se puno radi stojeće ili sjedeći. Kada god možete dobro je raditi neki oblik fizičke aktivnosti u obliku šetnje, ukoliko radite stojeći probajte sjesti. Ako puno sjedite prošećite. Gledajte da što više vaše noge budu u laganoj aktivnosti radi bolje cirkulacije.

12. Dali kod mene postoji veliki rizik za dobivanje proširenih vena ili ipak ne?

Ako netko u obitelji ili od roditelja ima proširene vene tada je kod Vas vjerojatnost da dobijete proširene vene veća nego kod osobe koja tu nasljednu osobinu nema. Žene nakon 30 godine imaju još veću sklonost za proširenim venama od muškaraca, a tome najviše pridonosi trudnoća. Ukoliko oba roditelja imaju proširene vene, vjerojatnost da ćete ih dobiti i Vi je oko 75%. 13.

13. Dali pomažu antibiotici u liječenju varikoznih – proširenih vena?

Antibiotike nemojte konzumirati u svrhe liječenja vena, jer u liječenju proširenih vena ne mogu pomoći.

14. Trudnoća i proširene vene za vrijeme trudnoće?

Mnoge žene dobiju proširene vene za vrijeme trudnoće. Važno je razumjeti da je to kod žena normalna fiziološka promjena na tijelu, kao što se dogode i druge promjene za vrijeme trudnoće. Takve vene u periodu do godine dana nakon poroda prirodno nestanu i vrate se u normalan oblik. No, ipak što zbog nasljedne osobine ili zbog riziko faktora nekim ženama proširene vene i nakon perioda od godine dana od poroda mogu ostati. U tome slučaju trebate se obratiti liječniku i odlučiti što će za zdravlje Vaših vena biti najbolje.

15. Kada operirati proširene vene?

Vene se operiraju najviše kada su već jako proširene i veoma vidljive. One tada više nisu samo estetski problem, već postaju sve više zdravstveni problem.

16. Kako operirati proširene vene?

Proširene vene mogu se operirati klasičnom kirurškom operacijom proširenih vena ili nekim od suvremenijih – novih metoda operacije vena kao što je Endovezna metoda gdje se primjenom lasera, vodene pare ili kemijskim medija kao što je pjena proširene vene operiraju načinom da se učine nefunkcionalnim kako bi ih organizam sam razgradio.

17. Kakav je oporavak nakon operacije proširenih vena?

Vrijeme i težina oporavka ovise od operacije do operacije. Kirurški zahvat zahtjeva nešto duži i teži oporavak. Dok suvremene metode operiranja ne zahtijevaju takav oporavak, već je pacijent (u velikom broju slučajeva) odmah nakon operacije spreman za normalan nastavak svakodnevnog života ili nakon veoma kratkog i laganog oporavka.

18. Kakvu kremu koristiti za proširene vene?

Postoji dosta biljaka koje mogu ublažiti simptome proširenih vena i preventivno pomoći u suzbijanju njihovog nastanka. Neke su se pokazale djelotvornije, neke ne toliko. Najviše dobrih rezultata dali su pripravci (kreme, gelovi, masti, itd) od divljeg kestena.

19. Kako poboljšati cirkulaciju?

Postoji mnogo načina kako poboljšati cirkulaciju krvi, prvenstveno u potkoljenicama. Jasan pokazatelj slabe cirkulacije su hladna stopala, pogotovo tokom zime. Čest uzrok slabe cirkulacije i hladnih stopala je niski krvni tlak.

Ovo su preporuke za poboljšanje cirkulacije:

zdravo se hranite
konzumirajte dovoljno vitamina C
pijte dovoljno vode
smanjite konzumaciju pića sa kofeinom (kave i određenih vrsta čajeva)
smanjite konzumaciju alkohola
bavite se tjelovježbom i laganim fizičkim aktivnostima (šetnja, plivanje, vožnja biciklom)
masirate stopala
toplo se odjevate tokom zime
pazite da vam uska odjeća stezanjem se pogoršava cirkulaciju
koristite kompresivne čarape
koristite neki preparat – kremu, balzam ili gel (po mogućnosti na prirodnoj bazi) za cirkulaciju

20. Što su kapilari?

Kapilari su najmanje i najtanje krvne žile. Kapilari su vrlo kratki i imaju vrlo tanku stjenku kroz koju se vrši izmjena hranjivih tvari iz krvi u sve stanice tijela uključujući i stanice organa.

21. Koje vježbe za noge pomažu u sprječavanju nastanka proširenih vena?

Postoji dosta jednostavnih vježbi s kojima se može poboljšati cirkulacija i rad venskih zalizaka. Na sljedećoj web adresi nalaze se kvalitetne video snimke sa primjerima izvođenja vježbi: https://bauerfeind.hr/video-vjezbe-za-vene/

22. Što su kompresijske čarape?

Kompresijske čarape su čvrste elastične čarape izuzetno čvrste koje dolaze u raznim dužinama, bojama, pa i varijacijama. Mogu biti dokoljenke, kratkih nogavica, dugih nogavica (samostojeće) ili hulahopke koje dosežu sve do struka tijela. Premda nisu najseksipilnije čarape koje bi trebali nositi. Ali su veoma koriste jer najbolje poboljšavaju cirkulaciju i najviše sprječavaju širenje vena na nogama.

23. Dali kompresijske čarape pomažu kod problema proširenih vena?

Ove čarape pojednostavljuju protok krv pritiskanjem tkiva nogu i stjenki vena sve u cilju kako bi se osigurao slobodniji protok krvi natrag prema srcu i onemogućilo nakupljanje krvi u donjim dijelovima nogu. Odnosno, poboljšala cirkulacija krvi u nogama. Kompresijske čarape dakle djeluju na način da pritiskom smanjuju promjer vena. Manji promjer vena znači da će krv teći puno brže. što u konačnici preventira stvaranje krvnih ugrušaka ili tromba kao i širenja površinskih vena. Kompresijske čarape mnogo koriste sportaši, prvenstveno trkači.


Pošaljite svoje pitanje?

Ukoliko imate neko pitanje, muči vas neki problem u vezi vena, ali se ne nalazi na gornjem popisu čestih pitanja i odgovora.

Javite se na email adresu; info@prosirenevene.com. Poslati ćemo vam odgovor i postaviti vaše pitanje na listu čestih pitanja i odgovora ukoliko procijenimo da će biti korisno za buduće posjetitelje ove web stranice.