Color doppler vena nogu postupak – ultrazvuk vena spriječite problem s venama na vrijeme jednostavnim pregledom

Color doppler vena postupak, je jedan jednostavan zahvat u u ultrazvučnom pregledu s kojim se mjeri protok krvi kroz krvne žile – u ovome slučaju vene, brzina i smjer protoka krvi kroz krvne žile, odnosno vene.

Primarna svrha je otkrivanje ugrušaka – tromba u venama priliko upale vena koji mogu izazvati komplikacije.

Služi kao neinvanzivni postupak za preventivo otkrivanje problema u krvotoku vena, tako i za određivanje naknadnih postupaka liječenja vena.

Problemi s Proširenim Venama

Proširene vene znaju zadati mnoge muke i probleme. Dodatan problem je što su proširene vene genetski nasljedne. No ipak iako osoba nema genetsku predispoziciju za dobivanje proširenih vena, svejedno uslijed životnih okolnosti može dobiti proširene vene.

Životne navike i nebriga oko zdravlja uveliko doprinosi ovome problemu. Posebno su ugrožene žene u srednjoj i starijoj dobi. Ali i mlađe žene u trudnoći ili nakon poroda. Muškarci isto tako nisu imuni na probleme s venama.

Neki od problema s proširenim venama su:

  • Bolne i natečene noge
  • ispupčene i vijugave vene – estetski problem kod žena
  • promjena boje kože na mjestu proširenih vena
  • osjećaj peckanja i svrbeži
  • mogućnost upale vena
  • mogućnost pucanja vena i obilnog krvarenja
  • rizik o površinske i duboke tromboze
  • rizik o plućne embolije

UZV – Color Doppler Vena Nogu Postupak Pregleda

color doppler vena na nogama

Color doppler vena je jednostavna, brza i bezbolna metoda pregleda vaših vena nogu. Izvodi se bez ikakve dodatne pripreme.

Može se izvesti u položaju ležeći na leđima, na boku ili potrbuške ovisno o mjestu primjene samog pregleda. Savjet je na pregled dođete obučeni u udobnu odjeću kako bi liječnici mogli odraditi svoj posao što lakše i kako bi noge bile što lakše dostupne za pregled.

Prilikom pregleda na nogu se nanosi gel koji ima svrhu da što bolje omogući prikaz stanja vena na ekranu ultrazvučnog uređaja.

Što Se Točno Promatra?

Promatra se stanje vena na nogama. proširene (varikozne) vene i određuje stupanj insuficijencije (oslabljenog venskog protoka). Ovisno o stupnju insuficijencije i uočenim dodatnim problemima određuje se daljnji postupak koji može biti u rasponu preventivnog i kućnog liječenja raznim kremama i gelovima (preporuka za kvalitetan prirodan gel za vene) kao i upotrebom određenih tableta koje stručni liječnik prepisuje, pa sve do primjene kompresivnih čarapa i operativnih zahvata na proširenim venama.

Color doppler vena treba napraviti u slučaju sumnje na duboku vensku trombozu (natečenost noge, crvenilo), te za procjenu težine protoka krvi kroz glavne vene potkoljenice – vena safene. Kod proširenih površinskih vena nogu. Ultrazvučni pregled vena sastavni je dio predoperativne pripreme prije operacije proširenih površinskih vena. Color doppler-om se pregledavaju i vene ruku u slučaju sumnje na trombozu.

Pacijenti najčešće rade ovakva pregled kada moraju – u hitnim slučajevima. Kada već dođu kod liječnika s problematičnim venama ili prilikom upale površinskih vena (bolnost, natečenost noge, svrbež, peckanje).

Ukoliko spadate u rizičnu skupinu osoba sklonih proširenim venama, UZV vena je dobro napraviti preventivno i pratiti stanje svojih vena.

Color Doppler Vena Nogu u Trudnoći

proširene vene u trudnoći
Proširene vene za vrijeme trudnoće je normalna promjena u ženskom organizmu

Trudnice su rizična skupina kojoj se preporučuje izbjegavanje ovakvih pregleda na nogama radi dobrobiti zdravlja djeteta.

Proširene vene su u trudnoći normalna pojava i takve vene nakon poroda relativno brzo prolaze. Ukoliko one i dalje ostanu proširene trebate dodatno obratiti pažnju na njih i poduzeti mjere s kojim sprječavate pogoršanje stanja s vašim venama.

color doppler vena i arterija nogu na uputnicu

Color Doppler Vena i Arterija Cijena

Ukoliko uz pregled vena radite i još neki dodatni zahvat, kao što je operacija cijena pregleda vena u tome slučaju može biti besplatna.

Color Doppler Vena Nogu Postupak Putem Hzzo

U bolnicama koje su u sustavu primarne zdravstvene zaštite svi osiguranici s dopunskim zdravstvenim osiguranjem mogu napraviti ultrazvučni pregled vena u svim javnim bolnicama bez dodatne naplate takvog pregleda.

UZV vena se može napraviti i u privatnim klinikama na uputnicu osobnog liječnika ili posjetom privatne klinike.

Također pacijent ima pravo u slučaju naplate takvog pregleda podnijeti HZZO zahtjev za povrat troškova nastalih oko plaćanja takvih pregleda. Ovu informaciju dodatno još provjerite, jer su moguće izmjene.

Više o tome možete pročitati na sljedećem linku: ultrazvuk se ne naplaćuje kod izabranog doktora.


Naručite čarape za vene već od 99 kuna za par!

Ispunite obrazac za narudžbu koji se nalazi ispod, i poslati ćemo Vam čarape za vene po cijeni od 99 kuna za jedan par. Čarape će stići na Vašu kućnu adresu dostavnom službom u najkraćem mogućem roku.

Gdje da pošaljemo Vašu narudžbu?

miracle socks čarape za vene

Način dostave:
Proizvod ćemo isporučiti putem najbrže i najpouzdanije kurirske službe a plaćate po primitku isporuke. Trošak dostave narudžbe iznosi 35 kuna.

Dali vam je članak bio koristan?

Komentiraj