Kada operirati vene: otkrivamo kada i kako operirati vene na nogama

Ukoliko imate proširene vene sigurno se pitate kada operirati vene? Kada je najbolje vrijeme i koje je doba godine najpogodnije za operaciju bolesnih vena.

Dobra vijest je da se razvojem medicine i postupaka operiranja, vene mogu operirati u bilo koje doba godine, bez da vam oporavak od operacije naruši estetiku operirane noge.

Drugo pitanje je kada operirati vene s obzirom na njihov stadij proširenja?

Odnosno koliko vam proširene vene stvaraju probleme i neugodnosti i kada se stvarno želite riješiti problema kako za vaše zdravlje tako i za izgled nogu. Jer znamo da proširene vene koje su već u visokom stadiju razvoju ne izgledaju lijepo, a mogu izazvati i dodatne zdravstvene komplikacije i probleme.

Svakako vene bi trebali operirati kada vam počinju stvarati sve više zdravstvene probleme nego neke probleme estetske prirode. Tu prvenstveno mislimo na žene, ali ni muškarci nisu veliki izuzetak kada je zdravlje vena u pitanju.

Pogledajte 5 najčešćih razlozi zašto ljudi izbjegavaju operirati vene.

Proširene vene kada su već u visokom stadiju razvoja, nabubrile, istaknute i veoma vidljive, te sa venskim zaliscima koji su gotovo u potpunosti nefunkcionalni u takvim oboljelim venama jedino rješenje kao lijek ostaje operacija vena.

Medicinska tehnologija i postupci operiranja su se veoma razvili, tako da danas postoje moderni načini operiranja vena.

Takve operacije su brze, bezbolne i sa jednostavnim oporavkom.

Pokazale su se veoma uspješne i kao takve imaju primjenu u suvremenom liječenju vena.

Saznajte nešto više što je najbolje za vene i kako izbjeći problem varikoznih vena.

Počeci operiranja vena i razvoj operacijskih metoda

operacija vena
Suvremena medicina pored klasične operacije razvila je nekoliko metoda operiranja proširenih vena

Najstarija metoda operiranja vena je klasična kirurška operacija, tkz – Stripping vena. Gdje se vena kirurškom operacijom vadi iz oboljele noge van.

Takva operacija ima neke svoje prednosti u usporedbi sa suvremenim metodama, ali je puna nedostataka i sve se manje primjenjuje. Stripping se radi kada novije metode ne mogu donijeti dobre rezultate, pa liječnici preporučuju ipak odlazak na klasičnu operaciju.

Takva operacija je postavila osnovni operacijski princip još davne 1905. godine kada je američki liječnik W.W. Babcock konstruirao sondu za izvlačenje vene iz noge.

Klasična operacija je danas također naprednija nego prije, pa je i post operacijski period kraći, i brži je oporavak.

Kako odlučiti koju metodu operiranja odabrati i kada operirati vene na nogama

kada operirati vene
Operirati vene najbolje je na vrijeme kako bi izbjegli neželjene komplikacije.

Liječnik će znati procijeniti koju metodu operacije je najbolje provesti.

Prije operacije potrebno je napraviti preglede, kako bi se utvrdilo stanje vena i postavila prava dijagnoza.

Mogu se vizualno pregledati:

  • noge
  • ispupčenja vena
  • otekline
  • mjesta bolnosti
  • promjene na koži

Prije operacija radi se color dopler, ultrazvučni pregled vena.

Takvim pregledom se utvrdi pravo stanje vena. Protok krvi u venama, brzina protoka krvi i dali ima ugrušaka na mjestima gdje su vene proširene.

Glavna podjela operacijskih metoda

Razvoj medicine donio je nekoliko novijih metoda operiranja vena. Ovo je glavna podjela operacijskih metoda:

  • Klasična operacija vena – Stripping
  • Laserska operacija vena
  • Radiofrekvencijska metoda
  • Skelerozacija pjenom – UGFS

Klasična operacija vena Stripping

Klasičnom operacijom vadi se glavna vena iz noge van – vena safena, i takav zahvat traje otprilike pola sata.

Nakon toga drugi dio operacije se sastoji od otklanjanja manjih okolnih vena, također kroz nekoliko rezova. Za zahvat se koristi opća ili spiralna anestezija.

Nedostatak operacije je duži i kompliciraniji te dosta bolan oporavak. Pogotovo u prvih dva tjedna od operacije. Lošije strane ovakve operacije su i vidljivi ožiljci na nogama i podljevi krvi zbog oštećenja okolnog tkiva. Ali je metoda učinkovita.

Operacija laserom

Operacija primjenom lasera je jedna od najčešćih metoda operiranja vena u suvremenoj medicini. Medicina razvija lasersku tehnologiju dosta dobro jer se može primijeniti u mnogim situacijama, pogotovo za zahvate na koži. Tako se danas mogu pomoću lasera s kože uklanjati tetovaže.

Za ovakvu operaciju koristi se mala laserska sonda smještena na kateteru koji se kroz mali otvor na koži uvlači u venu. Laser proizvodi toplinu koja zagrijava stijenke vene i one se tako zatvaraju i uništavaju.

Bez potrebe da se rade jači rezovi i otvori na koži kako bi se vene izvadile van iz noge. Ovdje vena ostaje u nozi samo se učini nefunkcionalnom.

Operacija primjenom radiofrekvencije

Ovo je slična metoda kao i kod lasera jer obje metode koriste toplinu za uništavanje bolesne vene. Jedino je razlika način stvaranja topline.

Kada je riječ o operaciji radiofrekvencijom postoje dva sustava koja su razvijena i imaju isti učinak.

Jedan je tkz. VNUS koji ima kateter i na vrhu katetera mali metalni grijač. Takav grijač se zagrijava pomoću radiofrekventnim valovima i toplina koja tu nastaje se prenosi na stijenku vene i vena se tako uništava.

Drugi način je pomoću sonde. Na vrhu sonde postoje dva pola oko kojih cirkulira radio frekventna struja koja uzrokuje oscilaciju molekula vode i iona. Takve molekule titraju i stvaraju toplinsku energiju koja termički uništava stijenku vene, i zatim vena postaje nefunkcionalna.

Takvim metodama se operira glavna površinska vena na potkoljenici koja se naziva stručno vena safena i proteže se od gležnja do prepone.

Operacija se provodi uz pratnju ultrazvuka gdje kirurg na ekranu uređaja za ultrazvuk prati kretanje katetera kroz veni.

Cijeli postupak traje dosta kratko od nekoliko minuta do pola sata.

Skelerozacija pjenom – UGFS

Ovakva operacija pokazala se veoma uspješna i učinkovita.

Samim time postala je među medicinskim krugovima dosta popularna i većina specijaliziranih privatnih klinika za operaciju vena ih nudi kao svoje rješenje na ovaj problem.

Zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom. Za operaciju se koristi posebno razvijena kemijska pjena tkz. Sklerozant.

Pjena se uz pomoć pratnje ultrazvuka ubrizgava u venu. Količina pjene koja je potrebna ovisi o stupnju proširenja vene, koliko je vena jako proširena.

Oporavak je brz, a poslije operacije potrebno je kraće vrijeme nositi kompresivni zavoj ili kompresivne čarape.

S obzirom kako se radi o ubrizgavanju kemijske tvari u organizam, postoje neki protivnici ovakve operacije koji navode štetno djelovanje ovakve tvari, ukoliko se odvoji i krvotokom proširi u ostatak organizma.

Prednost je što se vene mogu operirati više puta ovakvom metodom.

Naručite čarape za vene već od 99 kuna za par!

Ispunite obrazac za narudžbu koji se nalazi ispod, i poslati ćemo Vam čarape za vene po cijeni od 99 kuna za jedan par. Čarape će stići na Vašu kućnu adresu dostavnom službom u najkraćem mogućem roku.

Gdje da pošaljemo Vašu narudžbu?

miracle socks čarape za vene

Način dostave:
Proizvod ćemo isporučiti putem najbrže i najpouzdanije kurirske službe a plaćate po primitku isporuke. Trošak dostave narudžbe iznosi 35 kuna.

Dali vam je članak bio koristan?

Komentiraj