Kako liječiti proširene vene na nogama – Operacije za vene

Pročitajte i saznajte kako liječiti proširene vene. Koje metode operacija postoje i koje su prednosti i mane svake operacije. Kako liječiti proširene vene prirodnim putem prijemnom ljekovitog bilja. Što sve možete učiniti kako bi izbjegli operacije vena.

kako liječiti proširene vene

Sadržaj: za brzi pregled sadržaja kliknite na pojedine linkove.

Liječenje proširenih vena na nogama

liječenje vena operacijama
Vidljivo proširena površinska vena kod ženske osobe.

S obzirom da su vene najviše estetski problem, posebice kod žena ukoliko se zanemare i pravovremeno ne liječe mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i ugrožavanja zdravlja, kao i pogoršanja kvalitete života oboljele osobe.

Suvremena medicina je kroz zadnjih dvadesetak godina razvila nekoliko metode liječenja proširenih vena, najviše putem različitih metoda operacija.

Liječenje proširenih vena se može generalno podijeliti u dvije glavne skupine.

To su:

 • Neinvazivne ili konzervativne metode (prevencija i liječenje početnog stadiji bolesti)
 • Invanzivne metode (liječenje operacijom)

Postoji nekoliko mogućnosti kako liječiti prošire vene. Takvi postupci liječenja mogu ukloniti, smanjiti pojavu novih oboljelih vena ili ublažiti simptome.

Također, pojedine terapije liječenja mogu uključivati metode i radnje kao što su:

 • gubitak viška kilograma
 • prestanak pušenja
 • izvođenja vježbi nogu radi bolje cirkulacije
 • redovna tjelovježba i dovoljno kretanje
 • izbjegavanje nepotrebnog napora i opterećenja nogu
 • korištenje prirodnih preparata u obliku gelova, krema i tinktura
 • redovno nošenje kompresivnih čarapa
 • konzumacija namirnica koja blagotvorno djeluju na stjenke vena i krvožilnoga sustav

Metode liječenje proširenih vena na nogama

Operacije vena rade se kada je već bolest dugotrajno prisutna i počinje sve više biti potencijalna prijetnja sa dodatnim komplikacijama na zdravlje i pogoršavanja kvalitete života oboljele osobe.

Operacije se izvode u specijalnim klinikama za liječenje vena i u sustava državne medicinske skrbi, odnosno bolnicama. Operacijama se postiže trajniji i kvalitetniji učinak u liječenju proširenih vena.

S obzirom na postupak operiranja i metode, operacije se mogu podijeliti u dvije velike skupine:

 1. klasična metoda operiranja proširenih vena – Stripping
 2. endovenske metode operiranja – sve suvremenije metode

Klasična operacija vena zahvat je kojim se oštećene vene odstranjuju iz oboljele noge, a endovenskim metodama (laser, sklerozacija pjenom ili vodena para) se oštećene vene zatvaraju bez odstranjivanja.

Kako liječiti proširene vene? u nastavku su opisane metode operacija.

 1. Klasična Operacija Vena – Stripping Vena
 2. Operacija vena laserom i radio-frekvencijom
 3. Operacija vena pjenom
 4. Operacija vena vodenom parom

1. Klasična operacija vena – stripping vena

opasnosti od bolesnih vena
Najveće opasnosti od dugotrajno bolesnih vena su plućna embolija i duboka venska tromboza

Ovo je klasična kirurška operacija proširenih vena.

Kako medicina napreduje ovu metodu operacije sve više zamjenjuju novije metode operiranja jer klasična metoda operiranja ima dosta nedostataka i zahtjeva dugotrajan i neugodan oporavak.

Iako se je klasična metoda operiranja također unaprijedila i poboljšala.

Operacija se izvodi pod općom ili spinalnom anestezijom.

Postupak operacije se sastoji od podrezivanja magistralne vene (na mjestu gdje se duboka vena spaja sa površinskim venama noge) i to na predjelu prepone ili iznad lista potkoljenice, tik ispod koljena.

Zatim se na tu venu spaja sonda i na kraju se takva vena izvlači „stripping” iz noge van. Nakon što kirurg odstrani takvu venu, slijedi otklanjanje potkožnih vena. Ukoliko je operacija uspješna ona može osigurati olakšanje pacijenta. Glavna karakteristika postupka u usporedbi s ostalim metodama kako liječiti proširene vene je razaranje i otvaranje tkiva noge kako bi se vene mogle izvaditi.

Iako je operacija još uvijek u primjeni, ipak ima brojne nedostatke.

Nedostaci klasične operacije vena

Kako se radi o operaciji kao i svakoj drugoj gdje se razara tkivo i odstranjuje oboljeli dio tijela. Organizam, prirodno pod utjecajem svoje funkcije o obnovi i regeneriranju, šalje informacije o razvoju nove vene.

Ukoliko nakon više godina (od 10 godina pa na više) dođe do ponovne pojave proširenih vena, (što se dogodi u otprilike oko 70% slučajeva) tada se ona više ne može operirati klasičnom metodom, već nekom od suvremenih metoda.

Glavni nedostatak klasične operacije vena je dugotrajan oporavak koji traje mjesec dana, ponekad i malo duže i vidljivi ožiljci od operativnog zahvata. Postoperativna bol je jaka u prvih dva tjedna od operacije, a može se osjetiti u blažem obliku i do tri mjeseca nakon operacije. Sam zahvat je bolan.

Kako se radi o kirurškom razaranju tkiva nuspojave zahvata su ožiljci od rezova i potkožnog krvarenja. Time je operacija u estetskom smislu nekvalitetna. postoji mogućnost oštećenja okolnog tkiva i živaca. Oporavak uključuje i nošenje kompresivnih čarapa u periodu od 6 do 8 tjedana od operacije.

Klasična operacija vena koje su komplikacije moguće?

Komplikacije mogu biti:

 • oticanje noge zbog povrede limfnih žlijezda
 • ožiljci od operacije
 • estetski problemi na nozi
 • loša reakcija na opću ili lokalnu anesteziju

Stripping vena je razvojem postupka dobio određene modifikacije. Tako se danas može izvoditi uz znatno manje povrede okolnih tkiva (traumatski stripping, PIN stripping) ili se operacija radi u lokalnoj anesteziji.

Klasična operacija vena može se izvesti u bolnicama na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prije same operacije potrebno je napraviti pretrage i pripreme koje uključuju:

 • RTG srca i pluća
 • EKG
 • anesteziološki predoperacijski pregled

2. Kako liječiti proširene vene laserom – Laserska operacija vena – ELVT

operacija laserom
Operacija vena laserom – liječenje pomoću topline

Operacija korisni još nekoliko naziva kao što su: endovenozna laserska ablacija, ELT, EVLT, lasersko uklanjanje varikoznih vena.

Ovo je za razliku od klasične operacije postupak gdje se minimalno razara tkivo (minimalno invanzivni postupak).

Operacija se izvodi pomoću posebnog lasera koji se kroz mali otvor na površini kože uvlači direktno u površinsku proširenu venu. Laser djeluje na spoju dubokih i površinskih vena. Laserski snop zagrijava stjenku vene iznutra do temperature od 120 stupnjeva celzija i zbog čega se vena stisne i zatvori. Dolazi do degeneracije vene. Kako se radi o površinskim venama koje nisu neophodne da osiguraju krv za srce, organizam može funkcionirati bez tretiranih vena.

Operirana vena na taj način postaje ne-funkcionalna i organizam ju sam s vremenom razgradi i ona nestane.

Operacija se koristi najviše kada su vene već u visokom stadiju bolesti. Sama operacija je bezbolna i traje oko pola sata. Ovisi o veličini zahvaćene vene.

Sam postupak je skoro bezbolan.

Jednom kada je vena tretirana, vlakno se izvlači, te se zaštiti ubodno mjesto i stavlja se kompresivni zavoj koji je obavezno nositi kroz dva tjedna poslije zahvata.

Velika prednost ove operacije je gotovo trenutni oporavak od operacije, jer pacijent već nakon otprilike sat vremena od operacije ustaje na noge i odlazi kući. Na taj način ne narušava se tempo svakodnevnog života i rada osobe.

Karakteristike operacije laserom:

 • operacija ne ostavlja nikakve ožiljke
 • bol je poslije zahvata minimalna
 • slijedi vrlo brz oporavak

Blagodati operacije se osjete trenutno u obliku manjeg bola i svrbeži nogu kao i nedostatka osjećaja težine u nogama. Manje otekline i modrice mogu se pojaviti, te se rješavaju lijekovima i jednostavnim tretmanima gelovima i protuupalnim kremama.

Nakon zahvata, poželjno je odmah početi s laganim kretanjem, dakle raditi redovno neki lakši oblik fizičke aktivnosti.

Prvi vizualni pregled i kontrola poslije zahvata obavlja se nakon otprilike tjedan dana i tu se procjenjuje uspješnost izvršene sklerozacije.

Laserska operacija koje komplikacije moguće?

Svaki operativni zahvat nosi sa sobom određeni rizik i moguće komplikacije i neželjene nuspojave:

Iako je operacija laserom u usporedbi s klasičnom operacijom proširenih vena veoma napredna i kvalitetnija, ipak su mogući neki blaži oblici komplikacija.

To su prije svega:

 • osjećaj trnaca u bedrima
 • flebitis u obliku crvenila kože, svrbeži i bolova. Nije opasno i liječi se lijekovima za bolove, kremama za proširene vene, i držanjem noge na povišenom.
 • infekcija na mjestu zahvata
 • duboka venska tromboza

3. Operacija proširenih vena pjenom – UGFS

operacija pjenom

Operacija, odnosno uklanjanje – sklerozacija vena pjenom naziva se još i operacija vena pjenom, ultrazvučno uklanjanje vena pjenom. UGFS zahvat, UGS metoda liječenja vena, liječenje vena pjenom, ultrazvučno uklanjanje vena pjenom, liječenje vena ultrazvukom, skleroterapija vena, endovenozna kemoablacija, Ili se još koristi engleski naziv UGFS metoda, “ultrasound guided foam sclerotherapy”.

Operacija pjenom je najmanje intenzivna metoda operacije vena.

Primjenjuje se bez ikakve anestezije, ili uz potrebu vrlo male lokalne anestezije, bez kirurških rezova i uz veoma brzi oporavak.

Nakon operacije ne ostaju nikakvi ožiljci koji bi štetili estetici operirane noge. Metodom se mogu liječiti svi oblici proširenih vena. Koristi se kako za magistralne vene tako i za površinske vene.

Uspješnost operacije je veoma dobra. Neki autori navode postotak od 97 – 99 % uspješnosti.

Prema rezultatima objavljenim 2009. godine u časopisu Journal of Vascular Surgery – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18692348 uspješnost je 75%. u periodu od 5 godina praćenja i bilježenja uspješnosti ovakve metode operiranja.

Kakav je postupak operacije vena pjenom?

Operacija se temelji na korištenju kemijskog sredstva u obliku pjene – sklerozans.

Pjena se putem cjevčice iz medicinske šprice ubrizgava u oštećenu venu ili zahvaćene kapilare. Pjena ispunjava unutrašnjost oboljele vene, kemijski nagriza stjenku vene što na kraju takav proces dovodi do zatvaranja vene, preusmjeravanja krvotoka u zdrave vene i vena na kraju pod utjecajem pjene propada i organizam ju razgrađuje.

Pjena se ubrizgava u venu pomoću tanke kanile uz pratnju ultrazvuka. Dakle kirurg prati proces zahvata na ekranu uređaja za ultrazvuk, a paralelno s time proširenu venu ispunjava pjenom.

Zahvat traje svega 10 minuta i izvodi se u potpunosti bez anestezije ili uz primjenu vrlo malo lokalne anestezije.

Nakon operacije pacijent je spreman nastaviti svakodnevni život i svoje aktivnosti.

4. Operacija proširenih vena primjenom vodene pare

Najmodernija i najnovija metoda kako liječiti proširene vene je upravo operacija primjenom vodene pare.

operacija vena vodenom parom
Operacija vena vodenom parom

Pri takvoj operaciji koristi se vodena para koja ima istu ulogu kao i pjena prilikom operacije pjenom.

Za operaciju se koristi poseban uređaj generator vodene pare visoke temperature i pod visokim tlakom, tkz. SVS uređaj koji koristi maleni kateter putem kojeg se ubrizgava vodena para u proširenu venu, što dovodi do „stiskanja” vene i operacijom se postiže isti rezultat kao operacijom pjenom ili laserom.

Vodena para visoke temperature pod visokim tlakom se ubrizgava u samu venu. Uz pomoć dopler sonografskom kontrolom sonda se uvodi u glavnu venu u potkoljeničnom dijelu i vrh sonde se dovodi na otprilike 2cm od ušća u duboku venu.

Velika prednost ovakve operacije je njezin ekološki pristup. Ne koriste se laseri ili kemijska pjena koja se ubrizgava u venu, već vodena pjena.

S obzirom da je metoda novijeg datuma, ne nude je veliki broj klinika niti bolnica.

Prednosti operacije vodenom parom u usporedbi s drugim metodama:

 • Prednosti su kao i kod pjene ili lasera prije svega kraći oporavak nego kod klasične operacije i ova se metoda smatra trenutno jedna od najboljih i najnovijih.
 • Oporavak je također trenutan. Nema bolova, oticanja, ružnih ožiljaka.
 • Toplina vodene pare je usmjerena samo na zid vene, što ne dovodi do oštećenja okolnog tkiva.

Laserska operacija vena preko HZZO

laserska operacija vena preko hzzo

Ako se pitate kako liječiti proširene vene laserskom operacijom preko HZZO, onda je dobra vijest da takvu operaciju rade tri bolnice u Hrvatskoj. S obzirom kako klasična operacija vena zahtjeva dugotrajan i relativno dosta bolan oporavak, oboljele osobe se sve više odlučuju za novije metode operacije. S obzirom da operacija vena laserom ima popriličnu cijenu, ovisno dali se operira samo jedna noga ili obje noge.

KBC Zagreb, KBC Osijek i Bolnica u Zadru su tri bolnice u Hrvatskoj koje nude operaciju proširenih vena uz pomoć lasera, odnosno zahvat laserske ablacije vena.

Takve zahvate moguće je dobiti na uputnicu od liječnika opće prakse.

Za ove zahvate postoje liste čekanja. Na operacije se čeka kako navode maksimalno dva mjeseca. U KBC-u Osijek operaciju laserom trenutno rade dva vaskularna kirurga. A operaciju traži sve više mladih ljudi koji imaju manje od 50 godina.

Među njima su najviše osobe koje rade poslove gdje se jako dugo stoji. Frizerke, prodavačice, zaposlenici na tvorničkim trakama i slična radna mjesta gdje se rad obavlja ili isključivo stojeće ili samo sjedeći.

Stoga je veoma važno već od rane mladosti pripaziti na preventivne radnje i mjere radi što ranijeg sprječavanja nastanka proširenih vena.

Cijena operacije proširenih vena

Većina suvremenih metoda operiranja proširenih vena nude privatne klinike.

Cijene i trošak operacije ovisi od metode operacije i dali se mora operirati samo jedna ili obje noge.

U tabeli ispod prikazane su okvirne cijene operacije za pojedine metode.

Vrsta operacijecijena operacije
Klasična operacija – StrippingBesplatno u većini bolnica na teret HZZO
Laserska operacija5000-9000 kuna pa na više
Operacija pjenom4000-6000 kuna pa na više
Operacija vodenom parom7000-11000 kuna

Uspješnost pojedinih operativnih zahvata.

Vrsta operacijeUspješnost zahvata
Stripping76%
Operacija pjenom75%
Operacija laserom95%
Radiofrekventna ablacija 80%

Kako liječiti proširene vene prirodnim putem

Iako ne postoje preparati i pripravci koji mogu već velike i veoma jako proširene vene ukloniti niti ih smanjiti, ipak možete si pomoći raznim biljnim pripravcima, a njih ima veoma puno.

Liječenje proširenih vena prirodnim putem najbolje rezultate daje kao preventiva i liječenje bolesti kada je ona još u vrlo ranoj fazi razvoja.

Zato morate osvijestiti kod sebe osobno ovaj problem na vrijeme i poduzeti što više preventivnih mjera i radnji kako bi izbjegli dobivanje proširenih vena u ranijoj životnoj dobi.

Posebnu pažnju obratite ukoliko imate nasljednu manu od dobivanja proširenih vena, nekoliko poroda iza sebe i radite poslove koji se obavljaju ili samo stojeći ili samo sjedeći.

Prirodno liječenje sa ciljem preventive je:

 • jeftinije
 • jednostavnije
 • ima mnogobrojne blagodati

Ovakvi biljni pripravci (gelovi, kreme, tinkture) pomažu u borbi s umornim i bolnim stopalima, smiruju upalu vena, njeguju otekle vene i poboljšavaju cirkulaciju u nogama.

Korištenje ovih prirodnih sastojaka možete ubrzati cijeli proces liječenja proširenih vena i smanjiti intenzitet simptoma kako bi si olakšali svakodnevni život i rad.

Proširene vene nisu veliki zdravstveni problem ukoliko se o njima počnete brinuti na vrijeme kako bi spriječili danji razvoj i izbjegli veće i neugodnije simptome.

Čak postoje i razna rješenja koja prikrivaju varikozitete na nogama s ciljem vraćanja estetike nogama.

Liječenje vena biljem – ljekovito bilje koje se može koristiti u tretmanu vena na nogama

U narodnoj i alternativnoj medicini postoji poprilična broj ljekovitog bilja koje može pomoći oko problema s venama.

kako spriječiti proširene vene krema od nevena
Neven je uz divlji kesten najkorisnija biljka za prevenciju protiv proširenih vena.

Ovo je popis svih poznatih biljaka koje vam mogu pomoći:

 • divlji kesten – najpoznatiji je prirodni lijek za vene. Njegov djelotvoran sastojak je escin, koji blagotvorno djeluje na smanjenje bola i otoka. Još može smanjiti osjećaj težine u nogama i grčeve.
 • Neven – Neven je poznata ljekovita biljka sa mnogim prednostima. Za vene koristi se mast od nevena.
 • Kupus – Kupus se najviše može koristiti za obloge. Obloge radite od listova svježeg kupusa. Stavite listove svježeg kupusa na oboljelo mjesto na nogama. Možete takve obloge koristiti i preko noći. Kada list kupusa splasne, zamijenite ga svježim. Možete očekivati trenutno olakšanje.
 • Jabučni ocat – Jabučni ocat je bogat mineralima i vitaminima. Koristite ga kao prirodno sredstvo za površinsko tretiranje vena na nogama. Efekti se vide nakon duže upotrebe od mjesec dana, pa na više.
 • Ulje od češnjaka – Češnjak je univerzalni začin u kuhinji. Morska riba bez češnjaka je nezamisliva. Ali je također poznat, kao veoma blagotvorna i zdrava namirnica. Ulje češnjaka koristite sa mazanje vena na nogama. Možete ga koristiti navečer i ostaviti preko noći za vrijeme spavanja. Jedini nedostatak je ljutina i malo jači miris koji može nekome smetati.
 • Zeleni i crveni paradajz – Paradajzi se isto mogu koristiti za proširene vene. Narežite paradajze na šnite i postavite ih na oboljele vene. Postupak isto koristite duže vrijeme.
 • Šipak – Šipak je najpoznatija biljka za čaj. Pun je minerala i vitamina. Ima neka svoja ljekovita svojstva. Najviše se koristi za opuštanje mišića.
 • Gavez – Gavez je odlična antiupalna biljka. Mast od kaveza se može jednostavno napraviti ili kupiti od nekoga tko radi prirodnu kozmetiku. Veoma je dobar za uklanjanje crvenila na koži lica. Također kod upale vena isto može pomoći ublažiti upalu.
 • Aloe Vera – Veoma poznata biljka. Najviše može pomoći u obnovi kože. Tako da ju možete koristiti ukoliko se zbog proširenih vena jave i promjene boje kože. Aloe vera potiče proizvodnju kolagena koji koži vraća čvrstoću.
 • Arnika – Arnika kao i Gavez koristi se za upale na koži. Opušta umorne noge i mišiće. Može se nabaviti proizvodi od arnike u obliku gela ili kreme.
 • Limun – Blagotvorno voće. Puno vitamina C. Limun stvara alkalno okruženje u organizmu, a to je preduvjet za dobro zdravlje i sprječavanje bolesti. Poznato je da svaka bolest može živjeti samo u kiselom organizmu koje pati od manjka kisika i ostalih vrijednim minerala i nutrijenata za ispravan rad cijelog organizma i svih životnih procesa. Možete koristiti kore limuna za obloge ili limunovo ulje kao tonik za vene.
 • Zova – Zova se smatra najbolja biljka od koje se može napraviti čaj za vene. Zova je bogata rutinom koji štiti i jača krvne žile i na taj način doprinosi u sprječavanju pojave krvnih ugrušaka.
 • Borovnice – Borovnice su u ovome slučaju dobre kao svježe konzumno voće. Dobro je konzumirati nešto borovnica koje ako imate mogućnost uzgojite sami kod svoje kuće. Također dobr su kupine i maline.
 • Ulje čempresa – Za proširene vene možete koristiti eterično ulje čempresa. Nabavite ga najbollje u dučani prirodne hrane. Koristite ga za obloge. Ako osjetite bolove u mišićima, koristite razrijeđeno ulje u manjim količinama.
 • Peršun – kao i češnjak temeljni začin u kuhinji. Bogat je vitaminom C. Također sadrži rutin. Mogu se raditi obloge od sjeckanog peršina i meda. Obloge se mogu nanositi dva do tri puta dnevno.
 • Kamilica – djeluje umirujuće i blagotvorno, te uklanja neugodan osjećaj težine u nogama uzrokovan problematičnim venama. Kamilica se može koristiti u kombinaciji na nekim od organskim uljem.
 • Maslinovo ulje – maslinovo ulje se koristi za povećanje cirkulacije. Postići bolju cirkulaciju je presudno za preventivno liječenje vena. Ulje se koristi za masažu nogu. Time se poboljšava cirkulacija i smanjuje bol u nogama.

Liječenje ispucanih kapilara

Ovdje su navedeni jednostavni i provjereni načina za liječenje ispucanih kapilara na nogama.

Milioni ljudi imaju ovaj problem.

ispucali kapilari
Ispucali kapilari.

Ako ste među njima? Evo konačno nekoliko konkretnih savjeta, mjera preventive i načina liječenja s kojima se možete riješiti ispucanih kapilara.

Kako i s venama tako i kod kapilara postoje mnogobrojni faktori koji utiču na pojavljivanje ovih prvenstveno estetskih problema. Od genetskih predispozicija, pretilosti, nedostatka kretanja pa do fizičkih povreda.

Ali, ipak uklanjanje i liječenje ispucanih kapilara na nogama može biti dugotrajan proces.

Kapilari se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu. Problem su najviše noge. Ispucali kapilari podsjećaju na crvene ožiljke ili mrlje pod kožom. Kako su kapilari najsitnije žilice pod našom kožom oni se mogu lako pojaviti kao ispucali zbog utjecaja unutarnjih i vanjskih faktora.

Kako je tema liječenje ispucaloh kapilara na nogama, evo nekoliko takvih riješenja koja će vam donijeti olakšanje.

Operacije za uklanjanje ispucanih kapilara

Kao i kod operacija proširenih vena, ispucali kapilari se mogu operirati istim ili modificiranim medicinskim zahvatima.

 • Liječenje Skelero metodama
 • Uklanjanje kapilara pomoću laserskih zraka
 • Uklanjanje kapilara radio valovima

Kako spriječiti pucanje kapilara

Preventiva je najvažnija i ona može biti najkorisnija

Proširene vene i mogući vidljivi kapilari na nogama mogu biti preventivno spriječeni ukoliko vodite računa o svojem zdravlju.

Redovni vizualni pregledi, pojačana svijest o mogućem problemu, zdrava hrana i dovoljno ne pretjerane fizičke aktivnosti su najvažniji za izbjegavanje dobivanja ispucanih kapilara.

Imajte na umu da se zdravim načinom života možete zaštiti od ovakvih problema i izbjeći dodatne muke, neugodnosti i probleme koji ako ih tada idete ili morate ići tada rješavati zasigurno puno više koštaju.

Pored brige o zdravlju i zdravim navikama , dobro je izbjegavati pretjerano ljutu hranu, previše začinjenu hranu.

Smanjite alkohol jer on dovodi do širenja sitnih krvnih žilica i do pojačanoga pucanja kapilara. Izbjegavate pretjeranu toplinu i visoke temperature (saune, kupanje vrućom vodom, pranje nogu u vrućoj vodi i slično).

Kako sakriti neugodne ispucala kapilare na nogama

kako prekriti ispucale kapilare

Kako praktički za sve postoji neko više ili manje učinkovito riješenje, tako postoji način kako možete prekriti ili “sakriti” ispucala kapilare. Najviše na nogama, s obzirom da su tamo najviše vidljivi.

Koristite kremu za samozatamljivanje ili neki tamniji puder. Jednostavno rješenje koje prikriva nedostatak kapilara.

Žuti vodootporni korektor – Slično kao i s kremom za samozatamljivanje ili puderom. Možete isprobati različite te korektore ovisno o jačini ispucanih kapilara i njihovoj boji pod kožom.

Kako liječiti proširene vene – zaključci

iskustva pacijenata

Iskustva pokazuju da su žene više sklone pojavi proširenih vena od muškaraca.

Ali i muškarce sve više počinje mučiti ovaj problem.

Prvenstveno, glavni krivac za pojavu varikoziteta na nogama je genetska predispozicija i nekvalitetan način života koji šteti ljudskom zdravlja u mnogobrojnim područjima, ne samo za ljudske vene.

Još kada se uzme u obzir da je čovjek jedino biče koje se kreće uspravno i mnogo vremena provodi ili pretjerano u uspravnom položaju ili pretjerano u sjedećem položaju. Nije ni čudo što ga muče vene kad se odnosi prema sebi kao prema mašini.

Niti jedna životinjska vrsta nema proširene vene kao ljudska.

Stoga, liječenje proširenih vena u obliku operacija mogu dati zadovoljavajuće rezultate, iako ne garantiraju doživotno rješenje problema.

Također takve operacije su skupe.

Svi želimo biti lijepi i njegovani, stoga da bi to imali potrebno je osvijestiti sebe i početi više brinuti o svojem zdravlju i o svojoj kvaliteti života.

Prioritet čovjeka treba biti njegova kvaliteta života i briga o zdravlju.

Kako Liječiti Proširene Vene? Prvenstveno Brigom o Zdravlju i Njegovom Čuvanju

Zamislite sebe (žene) u seksi suknji i omiljenim visokim potpeticama na svečanoj prilici ili u izlasku – sa vidljivim proširenim venama kao da po nogama imate razvučena vatrogasna crijeva koja dovlače vodu do mjesta požara. Naravno, veoma ružno. Još ako ste mlađi, nije niti ugodno.

Da stvar bude gora tu su problemi sa onim malim sićušnim žilicama – kapilarima.

Iskustva žena pokazuju da su prirodni preparati odlični u prevenciji ovakvih problema. Osim što se koriste prirodne namirnice i to radite kod kuće, zdravije je i jeftinije.

Posebna pažnja se odnosi na sprečavanje debljine i tromosti organizma.

Vaš izgled je ogledalo Vas.

Ne dozvolite da sitni nedostaci (genetski oslabljeni venski zalisci) utječu na vaše samopouzdanje.

Izborite se sa tim već danas. Krenite nešto dobro raditi za sebe!