Kako spriječiti proširene vene na vrijeme i izbjeći probleme?

Pročitajte što sve možete učiniti i kako spriječiti proširene vene. Koji su to najveći riziko faktori koji doprinose problemima s venama. Koja je preventivna mjera najbolja i kako si pomoći biljnim pripravcima koji blagotvorno djeluju na vaše vene.

kako spriječiti proširene vene

Mnoge žene ali i muškarci imaju problem s venama – Pročitajte što sve možete poduzeti kako bi izbjegli neugodnosti i probleme s venama

Pregled sadržaja – za brži pregled teksta kliknite na pojedini link.

Kako spriječiti proširene vene na nogama

varikozne vene na nogama

Proširene vene na nogama mogu se preventivno spriječiti u manjoj ili većoj mjeri konzervativnim načinima liječenja i ublažavanja tegoba.

Glavni uzrok nastanka proširenih vena na nogama su oštećeni, odnosno oslabljeni venski zalisci koji više ne mogu pravilno obavljati svoju funkciju potiskivanja krvi prema srcu i sprječavanja vraćanja krvi nazad prema stopalima.

Zbog oštećenih venskih zalizaka vene se počinju širiti. Kako se to ne bi dogodilo moguće je preventivno poduzeti određene mjere kako bi se nastanak vena spriječio u određenoj životnoj dobi i njihovi simptomi bili što manji.

Ovdje se nalaze najkorisnije metode kako spriječiti proširene vene.

Redovno pregledavate svoje vene

Proširenje vena ne nastaje preko noći od jednom, već postepeno. Zato ako imate genetski nasljednu osobinu da dobijete proširene vene, dobro je da redovito vršite vizualni pregled vena na nogama.

Također, ako radite puno sjedeći ili stojeći, ili ako imate problem s težinom posebno bi trebali obratiti pažnju na svoje vene. Već prvi znakovi umornih, teških, bolnih i otečenih nogu mogu biti znakovi početka razvoja proširenih vena. Oticanje u okolici gležnja, svrbež, ili pikajuća bol u nogama mogu biti prvi znakovi razvoja varikoziteta na nogama.

Nakon 30 godine života ženama raste vjerojatnost dobivanja proširenih vena.

Svaka treća žena starija od 30 godina ima problema s proširenim venama.

Pregled je dobro odraditi ukoliko:

 • Imate genetsku predispoziciju
 • problem s pretilosti
 • pušenjem
 • dugotrajno sjedenje ili stajanje na radnom mjestu
 • korištenje oralne kontracepcije

Dugotrajno sjedenje Ili stajanje

Za vene i njihovo zdravlje veliki je problem dugotrajno sjedenje ili stajanje na radnom mjestu. Žene koje rade kao prodavačice, frizerke ili na tvorničkim linijama gdje se stalno stoji trebaju pripaziti na svoje vene. Gledajte da kad god možete odmorite ili ako sjedite prošećite. Stojite naizmjence na jednoj, zatim na drugoj nozi.

Ukoliko se pojavi simptomi koji su sve jači (osjećaj umora u nogama, bol u koljenima i mišićima potkoljenice, teške i oštećene noge u predjelu gležnja), razmislite što dalje učiniti ako želite sačuvati Vaše vene i zdravlje.

Pravilno sjedite

Nemojte sjediti prekriženih nogu!

Prekrižene noge sprječavaju protok krvi u nogama što pomaže stvaranju proširenih vena. Noge podignite poviše, te stavite meki jastuk ispod nogu (samo ne pod listove, nego ispod peta) kako bi se cirkulacija olakšala.

Ako radite puno sjedeći za računalom u uredu ili kod kuće dobro je uložiti u kvalitetnu stolicu, radni stol, stalak za monitor i podmetač za noge. Kako bi imali što pravilnije sjedenje i što lakšu cirkulaciju u nogama.

Nemojte često nositi visoke potpetice

visoke potpetice
Izbjegavajte prečesto nositi cipele s visokom petom

Veliki broj žena voli nositi potpetice. One su problematične ukoliko se nose često i dugotrajno. Ako se želite sačuvati od proširenih vena nosite potpetice oprezno i samo u potrebnim situacijama. Potpetice ne bi trebale biti više od 5 cm.

Krečite se dovoljno i radite lagane vježbe

Redovno kretanje pomaže u funkciji venskih zalizaka.

redovna tjelovježba za zdravlje vena
Fizička aktivnost i redovno kretanje važno je za pravilnu cirkulaciju i sprječavanja nastanka proširenih vena.

Da bi spriječili nastanak proširenih vena dobro je baviti se tjelovježbom i redovno se kretati. Sve gdje možete otići pješke ili biciklom je bolje nego sjesti u auto i odvesti se stotinjak metara dalje.

Od tjelovježbe možete odabrati:

 • vožnju biciklom
 • šetnju
 • plivanje u bazenu

S druge stane nemojte se baviti aktivnostima ili sportovima koji previše naprežu noge.

Ti sportovi su najviše

 • podizanje utega
 • skijanje
 • trčanje

Jedite više povrća i voća

voće i povrće
Pravilnija prehrana s više voća i povrća može pomoći kod općeg zdravlja ali i proširenih vena. Izbjegavajte konzumaciju nezdrave i loše hrane.

Ovo je važno kako bi što više izbjegli prekomjernu težinu.

Izbjegavajte jesti hranu koja deblja, kao što je:

 • šećer
 • masnoće
 • kruh
 • gotovu hranu
 • konzerviranu i industrijski gotovu hranu i namirnice

Jedite dosta namirnice koje se mogu konzumirati sirove. Pijte dosta vode i smanjite konzumaciju kave i napitka s kofeinom. Razmislite i o prestanku pušenja ukoliko pušite.

Izbjegavajte vrućine, sunčanja i vruće kupke

Vene ne vole vrućine.

Ukoliko imate problema s proširenim venama one se pod utjecajem topline još više šire i time se olakšava nakupljanje krvi u venama.

Budite oprezni sa sunčanjem, sa masažama i vrućim kupkama. Noge je bolje istuširati mlakom vodom, samo da nije vruća.

Koristite gel za vene koji ima efekt hlađenja.

Uska odjeća

Uska odjeća isto može biti problematična. Što je odjeća uža, jače stišće površinu nogu i otežava cirkulaciju i rad vena.

Žene i mlade djevojke bi trebale obratiti pažnju na traperice uskog kroja koje su napravljene od elastičnog materijala (slim fit), tajice i štrample.

Dobro je takvu odjeću koristiti u manjoj mjeri, ako primijetite prve znakove problema s venama.

Problemi sa stopalima – ravna stopala

Dosta ljudi pati i od ravnih stopala. Ravna stopala mogu stvoriti probleme s kralježnicom i pravilnim držanjem.

ravna stopala
Ravna stopala problematična su za kralježnicu držanje, ali i za cirkulaciju i bolove u nogama.

Naime kada je stopalo ravno, težina tijela se ne raspoređuje ravnomjerno na cijelo stopalo već najviše na pete.

Osobe koje imaju ravna stopala tokom dugotrajnog stajanja osjećaju bolove u petama, koljenima i listovima potkoljenice.

Nekada mogu boljeti bedra, kukovi ili srednji dio kralježnice.

Ravna stopala pridonose razvoju proširenih vena.

Kompresivne čarape najbolja su preventiva za ssjetljive vene

Kompresivne čarape su najučinkovitije preventivno sredstvo u sprječavanju bolesti proširenih vena na nogama.

Otečene, umorne i teške noge problemi su mnogih žena, ali i muškaraca. Ženama je posebno teško za vrijeme trudnoće.

Svakodnevno dugotrajno sjedenje ili stajanje na radnom mjestu izazivaju zdravstvene probleme s venama na nogama jer smanjuju pravilnu cirkulaciju. Svaki manjak kretanja negativno utječe na cirkulaciju.

Svakodnevnim nošenjem preventivnih kompresivnih čarapa s različitim stupnjevima kompresije (pogotovo na radnom mjestu i za vrijeme težih fizičkih aktivnosti ili težeg fizičkog rada u stojećem položaju) moguće je uz pomoć kompresivnih čarapa spriječiti i izliječiti slabu cirkulaciju u nogama i tako preventivno spriječiti proširenje vena.

Glavna karakteristika kompresivnih čarapa su njihovo stupnjevito pritiskanje. Gdje je pritisak najjači u području gležnja, te se pritisak smanjuje postepeno prema koljenu i natkoljenici.

Takve čarape stimuliraju prirodan rad mišića koji ubrzava cirkulaciju i ubrzava protok krvi kroz noge prema srcu.

Tako se sprječava stagnacija krvi u venama nogu.

Dakle kompresivne čarape poboljšavaju cirkulaciju, sprječavaju stagnaciju krvi u venama, pomažu venskim zaliscima u njihovom radu i vene trpe manje opterećenje.


Naručite čarape za vene već od 99 kuna za par!

Ispunite obrazac za narudžbu koji se nalazi ispod, i poslati ćemo Vam čarape za vene po cijeni od 99 kuna za jedan par. Čarape će stići na Vašu kućnu adresu dostavnom službom u najkraćem mogućem roku.

Gdje da pošaljemo Vašu narudžbu?

miracle socks čarape za vene

Način dostave:
Proizvod ćemo isporučiti putem najbrže i najpouzdanije kurirske službe a plaćate po primitku isporuke. Trošak dostave narudžbe iznosi 35 kuna.


Kako prepoznati proširene nene?

Proširene vene na nogama veoma je jednostavno prepoznati.

Vidljive su površinske vene nogu.

Vene koje su proširene jasno se ističu ispod kože, vijugave su, na mjestima kvrgave, otekle, sa većim nakupinama krvi. Na dodir mjestimično bolne. Boja proširenih vena je istaknuta kao modro plava do tamno ljubičasta.

Kako spriječiti proširene vene u trudnoći

proširene vene u trudnoći
Proširene vene za vrijeme trudnoće je normalna promjena u ženskom organizmu

Da biste spriječili proširenje vena za vrijeme trudnoće ili nakon trudnoće potrebno se je pridržavati uputa za preventivno liječenje kao i u svim ostalim slučajevima.

U trudnoći dolazi do povećanja tlaka u zdjelici i trbuhu koji otežava vensku cirkulaciju i dovodi do proširenja vena. Za vrijeme trudnoće može doći do jačeg lučenja hormona progesteron, a koji se ponaša kao hormon vazodilatator koji ima ulogu da otvara i otpušta krvne žile, a koji može oštetiti venske zaliske.

Kao glavna preventivna mjera je korištenje kompresivnih čarapa u prva tri mjeseca trudnoće. Ukoliko je bolest genetski nasljedna dobro je nositi čarape konstantno tijekom trudnoće.

Rizično je drugo i treće tromjesečje trudnoće kada se volumen krvi povećava za 50% i vene trpe veće opterećenje nego inače.

U periodu od tri mjeseca pa do godine dana nakon poroda, u većini slučajeva vene se same vrate u prvobitno – prirodno stanje. Ali kod nekih žena one ostaju trajno oštećene.

U tome slučaju trebate se konzultirati sa svojim liječnikom i započeti pravovremeno liječenje.

Kako spriječiti proširene vene prirodnim putem

Priroda je dala svoje darove koji vam mogu pomoći spriječiti zdravstvene probleme vaših vena. Stručno je dokazano da određene biljke I pripravci na bazi tih biljaka pomažu u liječenju I ublažavanju simptoma proširenih vena.

Takvi prirodni pripravci pomažu kod:

 • umornih i bolnih nogu
 • osjećaja teških nogu
 • smiruju upalu
 • poboljšavaju cirkulaciju

Prirodni pripravci od ljekovitih biljaka mogu pomoći pored kompresivnih čarapa najviše kod sprječavanja pojave varikoznih vena.

Dvije najpoznatije biljke koje se koriste su divlji kesten i neven.

Divlji kesten za proširene vene

divlji kesten
Divlji kesten sadrži za vene blagotvoran escin

Divlji kesten je veoma učinkoviti blagotvoran prirodni lijek za terapiju proširenih vena kao i hemeroida. Ova biljka prvenstveno utječe na smanjenje simptoma kod oboljenja vena. Takvi simptomi su najviše:

 • bol
 • umor
 • otečene noge
 • edemi

Ekstrakt divljeg kestena – escin, blagotvorno djeluje na cirkulaciju te samim time djeluje na smanjenje otečenosti I boli što dokazuje i studija objavljenja 2006. godine u časopisu Advances in Therapy.

U istom tom časopisu kroz tu studiju utvrđeno je i navedeno da je gel s ekstraktom divljeg kestena siguran te da ga pacijenti odlično podnose.

Danas, na tržištu postoji popriličan broj različitih gelova i krema od divljeg kestena, raznih proizvođača. A neki ljudi kod kuće sami rade kreme i tinkture od divljeg kestena.

Neven i krema od nevena

Još jedna učinkovita i korisna biljka je neven. Neven je poznat kao blagotvorna i djelotvorna biljka za sve kožne upale.

kako spriječiti proširene vene krema od nevena
Neven je uz divlji kesten najkorisnija biljka za prevenciju protiv proširenih vena.

Učinkovito je koristiti zajedno divlji kesten i neven. Na tržištu postoje preparati sa divljim kestenom i nevenom namijenjeni za varikozne vene.

Također, na internetu možete pronaći i recepte za pripremu takvih pripravaka kod kuće.

Kupus

kupus
Od kupusa možete raditi obloge za vene

Kupus je još jedna blagotvorna biljka za vaše vene. Djeluje prvenstveno anti-upalno i smanjuje simptome upale vena.

Možete raditi obloge od lista kupusa. Efekt je veći ukoliko češće i duže koristite obloge od lista kupusa.

Gavez

gavez za vene
Gavez je veoma korisna biljka kako za kožne probleme tako i za ublažavanje simptoma proširenih vena.

Gavez je veoma korisna biljka. Čak na tržnici možete pronaći domaće masti i tinkture napravljene od kaveza.

Djeluje veoma anti upalno, obnavlja tkivo i poboljšava cirkulaciju.

Može se koristiti za crvenilo lica, problematičnu kožu lica koja je sklona, upalama, crvenilu i gnojnim prištićima.

Za vene možete koristiti mast od gaveza ili tinkturu. I raditi obloge od korijena gaveza.

Zaključak – kako možete spriječiti proširene vene

Spriječiti vene možete u većoj ili manjoj mjeri. Preventivu je uvijek dobro primijeniti i na vrijeme.

Svakako obratite pažnju na sljedeće:

 • Pripazite na kvalitetu svojeg života i rada
 • pripazite na prehranu i životne navike
 • koristite preparate za blagodat vena – gelovi i kreme
 • koristite redovno kvalitetne kompresivne čarape

Ukoliko imate pitanje o nečemu što ste ovdje pročitali?

Javite mi odmah ostavljajući svoj komentar ispod.

Koji je prvi savjet koji želite iz ovog posta upotrijebiti za Vaše proširene vene?


Naručite čarape za vene već od 99 kuna za par!

Ispunite obrazac za narudžbu koji se nalazi ispod, i poslati ćemo Vam čarape za vene po cijeni od 99 kuna za jedan par. Čarape će stići na Vašu kućnu adresu dostavnom službom u najkraćem mogućem roku.

Gdje da pošaljemo Vašu narudžbu?

miracle socks čarape za vene

Način dostave:
Proizvod ćemo isporučiti putem najbrže i najpouzdanije kurirske službe a plaćate po primitku isporuke. Trošak dostave narudžbe iznosi 35 kuna.

Komentiraj