Operacija Vena Na Nogama – Oporavak, Težina, Trajanje i Bol

Operacije vena na nogama se smatraju rutinskim postupcima. Suvremene operacije su ambulantni zahvati. Operacija vena na nogama i oporavak u većini slučajeva nije kompliciran. Najduži oporavak ima klasična operacija koja je najviše invanzivna od svih ostalih postupaka.

Prema invanzivnosti zahvata operacije vena se mogu podijeliti u dvije skupine. To su:

 • invanzivne metode
 • ne invanzivne metode

Pogledajte sada za svaku operaciju vena na nogama kakav je oporavak, koliko dugo traje i koje se moguće naknadne komplikacije.

Klasična operacija vena na nogama i oporavak nakon operacije

klasična operacija vena stripping
Stripping vena – klasična operacija proširenih vena

Klasična operacija vena zahtjeva najduži i najteži oporavak. To je ujedno i operacija koja traje najduže. Iako postoje druge suvremene metode operiranja vena, ona se još uvijek i danas koristi u suvremenoj medicini.

Sam proces operacije je razvijen i dodatno je unaprijeđeni.

Klasična operacija je najviše invanzivni postupak operiranja vena na nogama. Izvodi se dosta rezova na nozi, pa zbog toga je oporavak nešto duži i teži jer je potrebno više vremena kako bi se noge u potpunosti oporavile od izvođenja operativnog zahvata.

Oporavak, generalno traje 2 do 4 tjedna. Uz to potrebno je i nositi kompresivne čarape oko mjesec i pol do dva mjeseca nakon operacije.

Odmah nakon operacije noga se zamata u zavoje kako bi izbjegli nepoželjno krvarenje. Zavoji se nose do 5 dana nakon operacije. Kako bi se pomoglo cirkulaciji u nogama, nogu je potrebno držati povišeno iznad razine srca, da krv iz noge kroz zdrave vene ide lakše prema srcu.

Noga se postavi na jastuk, pazeći da težinom noge ne radite preveliki pritisak na zdrave vene.

Osjetna je bolnost nakon operacije koja se može javljati i do 3 mjeseca nakon operacije. Bolnost može biti jača u prvih dva tjedna nakon operacije, kasnije se može smanjiti.

Na mjestu odstranjene vene javlja se hematom. Uz, to prisutan može biti post operacijski otok noge, i osjetna bol na mjestu operativnih rana.

Potrebno je duže vremena da se noga u potpunosti oporavi i zarastu svi tragovi zahvata. Ovisno od pacijenta i same težine zahvata, mogu ostati više ili manje vidljivi ožiljci na nozi.

Rijetko kada ostanu baš jako vidljivi i ružni ožiljci.

Nakon operacije zbog jače bolsnoti mogu se uzimati tablete protiv bolova. No, samo ako je bol vrlo jaka.

Ne preporuča se vožnja nekoliko dana nakon operacije.

Potrebno je izbjegavati dugotrajna stajanja i dugotrajna sjedenje. Svakodnevno šetajte ili što više hodajte.

Laserska operacija vena oporavak

operacija laserom
Operacija vena laserom – liječenje pomoću topline

Laserska operacije vena spada među suvremene operacijske metode. Ona je veoma neinvanzivna i brzo se izvodi.

Nema velikih rezova niti mnogo uboda. Samim time gotovo da ne ostaju nikakvi ožiljci. Takva operacija razvijena je i u skladu s potrebom suvremenog čovjeka da se ne naruši dodatno estetski izgled noge i da pacijent bude što više zadovoljan.

Oporavak je gotovo trenutačan i bez ikakvih posljedica ili bolova.

Nakon operacije preporuča se hodanje i eventualno držanje operirane noge na povišenom. Odnosno treba pripaziti na pravilnu cirkulaciju u nogama.

Također, dobro je izbjegavati u narednim tjednima nakon operacije teže fizičke napore. U prvih nekoliko dana od operacije teže fizičke aktivnosti nogu kao što su:

 • trčanje
 • plivanje
 • vožnja bicikla
 • vježbanje

Nakon same operacije može se osjetiti blagi osjećaj težine u nogama i mogući su manji i slabiji podljev krvi na mjestu ulaska laserske sonde u venu. Nakon operacije potrebno je iz preventivnih razloga tokom dana nositi kompresivne čarape.

Nakon tjedan dana pacijent se vraća u normalni životni tok, bez ikakvih problema. Uz dodatni oprez da izbjegava teža i dugotrajnija fizička naprezanja ili veoma duga stajanja i sjedenja.

Jedino što dugoročno nakon operacije treba obratiti pažnju, na eventualnu trombozu noge, odnosno upalu vena.

To je ujedno i normalna nuspojava kod svih oblika operacije proširenih vena, jer se operacijskim postupcima naruši ravnoteža venskog sustava.

Upravo zbog toga najbolji lijek za proširene vene je maksimalno moguća prevencija kako do proširenih vena ne bi niti došli.

Komplikacija nakon laserske operacije vena

Iako se radi o operaciji koja se izvodi brzo i jednostavno, bez većih rezova i oštećenja okolnog tkiva. Naknadno su mogući neki lakši problemi:

To su prije svega:

 • oticanje nogu
 • hematom
 • upala površinskih vena
 • osjećaj težine u nogama
 • osjećaj blagog peckanja

Operacija vena pjenom oporavak

operacija vena pjenom
Operacija vena primjenom pjene

Operacija pjenom je još jedna suvremena metoda operiranja bolesnih vena. U ovome postupku se koristi posebna pjena s kojom se ispuni bolesna vena. Operacija je isto veoma brza i traje 10 do 30 minuta.

Postupak je isto kao i laserska operacija neinvanzivan. Nema velikih rezova i kirurških zahvata. Već se na jednom mjestu izvodi ubod vene kroz koji se u venu ubrizgava pjena – sklerozantno sredstvo.

Ovakva operacija smatra se ambulantnim zahvatom. Te nisu potrebne nikakve velike pripreme prije same operacije. Operacija se izvodi bez anestezije i nema osjeta bolova prilikom operacije.

Sama operacija se izvdi pod kontrolom ultrazvuka, preko kojeg se prati tok sonde i proces ubrizgavanja pjene u venu.

Nuspojave koje se mogu javiti nakon operacije su blage promjene boje kože, upala površinskih vena (flebitis) i lokalna tromboza vena.

I nakon ovakve operacije potrebno je u sljedećih nekoliko tjedana nositi kompresivne čarape 1. i 2. stupnja kompresije. Naknadno poslije toga kao dodatna preventivna mjera.

Operacija vena vodenom parom i oporavak

Ovo je isto također, neinvanzivna metoda operiranja. Koriste se vodena para koja se pod visokim tlakom ubrizgava u bolesnu venu.

Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom, a postupak je bezbolan i traje veoma kratko.

Nakon operacije ne ostaju nikakvi ožiljci.

Prednost operacije je njezina ekološka prihvatljivost jer se radi bez kemijskih sredstava.

Operacija je estetski veoma prihvatljiva i smatra se najboljom operacijom što se tiče estetike operirane noge.

Nakon operacije nema ožiljaka, modrica, niti dodatnih oštećenja okolnog tkiva.

Čarape za vene nakon operacija vena

kompresivne čarape
Kompresivne čarape koristite za prevenciju

Nakon svake operacije proširenih vena potrebno je nositi kompresivne čarape. Postoje razlike za pojedine operacije koliko se dugo nose takve čarape.

Ali preporučeni period je od nekoliko tjedana nakon operacija.

Hematom nakon operacije vena

hematom
Hematom na nozi

Nakon operacija moguća je pojava hematoma. Najveća vjerojatnost za pojavu hematoma je kod klasične operacije vena. Ostale metode nisu toliko sklone pojavi hematoma.

Klasična operacija ima najviše potencijalne nuspojave razvoja hematoma zbog većeg broja rezova i oštećenje okolnog tkiva, pa i krvnih žila, odnosno kapilara. Najviše se oštete kapilari, pa zbog njihova oštećena javljaju se manji hematomi u obliku modrica ispod kože. U rjeđim slučajevima mogu se pojaviti veći i izraženiji hematomi.

Hematom nastaje uslijed pucanja krvnih žila. Krv se iz otvorene krvne žile razlije u okolni prostor, odnosno može se izliti:

 • ispod kože
 • oko mišića
 • u područje zgloba i sami zglob

Problem s hematomom je zbog rizika od upale i oticanje okolnog tkiva. Jer, izlivena krv iritira okolno tkivo.

Većina hematoma koja se pojavi nakon operacije proširenih vena organizam sam razgradi i popravi. Tako da nije potrebna dodatna medicinska intervencija i liječenja.

Oticanje nogu nakon operacija vena

bolne vene na nogama

Nakon operacije mogući su blaži oblici oticanja nogu. Najveći rizik za oticanje nogu postoji kod klasične operacije vena.

Kod ostalih operacija oticanje nije toliko vjerojatno.

Kako bi izbjegli nepoželjno oticanje nogu, potrebno je odmah nakon operacije osigura pravilnu cirkulaciju krvi u nogama i pridržavati se mjera opreza kao i mjere preventive. Prije svega paziti na nepotrebno opterećivanje nogu, držati nogu na razini iznad razine srce i koristiti kompresivne čarape.

Pročitajte kako izbjeći probleme s upalom vena na nogama i nepotrebno bolno oticanje nogu.

Operacija vena na nogama oporavak i bolovanje nakon operacije vena

S obzirom kako suvremena medicina njeguje svoj razvoj u skladu s potrebama suvremenog čovjeka, pa tako i operacija vena na nogama nije izuzetak od tog možemo reći trenda.

Sve suvremene operacije vena zamišljene su i u skladu s time razvijene da se izvode brzo, jednostavno, bezbolno za pacijenta i da je pacijent nakon zahvata spreman vratiti se svojoj svakodnevnici odmah ili u veoma kratkom periodu od zahvata.

Ovisno o vrsti posla koju pacijent obavlja, biti će potrebno kraći period eventualnog bolovanja i nemogućnost obavljanja posla na radnom mjestu.

Najviše potrebe za time imaju zaposlenici koji rade dosta stojeći ili dosta sjedeći. Za oporavak, preporuča se redovan pokret i rad nogu zbog održavanja zdrave cirkulacije u nogama.

Najviše bolovanja biti će potrebno nakon klasične operacije vena.

Za ostale metode operacije u nekim slučajevima neće biti potrebno bolovanje ili eventualno nekoliko dana bolovanja, ovisno od potrebe i specifičnostima radnog mjesta.

Pogledajte za više informacija:


Naručite čarape za vene već od 99 kuna za par!

Ispunite obrazac za narudžbu koji se nalazi ispod, i poslati ćemo Vam čarape za vene po cijeni od 99 kuna za jedan par. Čarape će stići na Vašu kućnu adresu dostavnom službom u najkraćem mogućem roku.

Gdje da pošaljemo Vašu narudžbu?

miracle socks čarape za vene

Način dostave:
Proizvod ćemo isporučiti putem najbrže i najpouzdanije kurirske službe a plaćate po primitku isporuke. Trošak dostave narudžbe iznosi 35 kuna.

Dali vam je članak bio koristan?

Komentiraj