Šta je najbolje za proširene vene i kako izbjeći problem pojave proširenih vena na nogama?

Iako na prvi pogled bolesti vena izgledaju kao neizlječive ili samo problem estetske prirode. Postoji itekako puno mogućnosti i opcija kako ih liječiti, ublažiti simptome proširenih vena ili preventivno poduzeti mjere kako bi vene ostale zdrave i funkcionalne. Šta je najbolje za proširene vene i kako ih izbjeći saznajte u nastavku članka.

Što su to proširene vene?

vene iza koljena
proširene vene u području iza koljena

Proširene vene su vene sa oštećenim venskim zaliscima. Venski zalisci su „mehanizam” vena koji potišče krv iz nogu prema srcu. Još ih nazivaju i „ventilima” jer se naizmjenično otvaraju i zatvaraju kako krv protječe kroz venu.

Problem nastaje kada takvi venski zalisci ne funkcioniraju kako treba.

venski zalisci
razlika između zdravih i bolesnih, odnosno oštećenih venskih zalizaka

Ne zatvaraju se u potpunosti i u tome slučaju krv se postepeno vraća pod utjecajem sile gravitacije nazad prema stopalu. Krvna zrnca tada imaju tendenciju da se sporo kreću prema srcu, sakupljaju se u veni na mjestima gdje se nalaze zalisci i s vremenom tako nakupljena krv proširuje venu.

Vena postaje jako ispupčena ispod kože, vijugava, na mjestima kvrgama, na dodir može biti bolna i estetski je veoma ružna pogotovo za žene. Osim toga takve vene ako se ne liječe na vrijeme mogu donijeti teže zdravstvene komplikacije.

Važno je znati da postoje površinske i duboke vene.

I jedne i druge mogu oboljeti. Problem površinskih vena je više estetske prirode, mada može biti i početak za veće i ozbiljnije zdravstvene probleme sa dubokim venama.

Duboke vene su opasnije i njihovo oboljenje i poremećaj u radu treba ozbiljnije shvatiti i pravovremeno pristupiti liječenju.

Probleme sa venama imaju najčešće žene

bolne vene na nogama

Bolesti vena zapravo predstavljaju oboljenje krvožilnoga sustava na nogama.

Na početku, većina ljudi, prema ovom problemu se odnosi neozbiljno i zanemaruju ga. Baš zbog toga i svih mogućih daljih komplikacija liječenje se preporučuje u ranoj fazi bolesti.

I to najviše kao preventivno liječenje i općenitoj brizi o svojem zdravlju i kvaliteti života.

Šta je najbolje za proširene vene i kada započeti preventivne mjere

Možda niste znali, ali imate na raspolaganju mnogo opcija s kojima si možete pomoći na vrijeme kada vaše vene još nisu proširene.

Također možda ćete trebati neke stvari izbaciti ili promijeniti. Ako želite izbjeći probleme sa venama svakako ćete trebati obratiti više pažnje kako na svoje vene, tako općenito i za cijelo osvoje zdravlje.

Donosimo detaljan popis što je najbolje za proširene vene ali isto tako što je loše, odnosno štetno.

SalviaKornati

Navike i uzroci koji utječu na stvaranje proširenih vena na nogama

 • Loša ili nepravilna prehrana: nije velika tajna da loša, neuravnotežena prehrana ili prehrana slaba hranjivim tvarima i nutrijinima je jedan od temelja za sve zdravstvene poremećaje i prvi korak za razvoj bolesti u kasnijoj fazi života čovjeka. Trebali bi početi više pažnje obraćati na prehranu. Izbaciti masti, ugljikohidrate, šećere, prerađenu i konzerviranu hranu. S druge strane više jesti sirove namirnice i kuhanu hranu. Meso što manje pržiti, a ako ga pržite bolje ga pržite na životinjskoj masti nego na prerađenom i rafiniranom ulju biljnog podrijetla. Smanjiti svinjetinu. Jesti što manje brze hrane, izbaciti alkohol i gazirano piće a piti što više vode koja je barem koliko toliko zdravstveno ispravna ili profiltrirana.
 • Pušenje
 • Upotreba kontracepcijskih pilula
 • Dugotrajno sjedenje. Bilo koji oblik konstantnog i dugotrajnog mirovanja potiće slabu cirkulaciju i otežava rad venskih zalizaka. Sila gravitacije otežava protok krvi prema srcu. Zato pripazite ukoliko dugo sjedite, radite pauze tako da se povremeno na nekoliko minuta prošećete. To je najmanje što možete učiniti, a može postati zdrava navika.
 • Dugotrajno stajanje. Kao i sjedenje i dugotrajno stajanje je jedan oblik mirovanja koji šteti venama. Ovo je problem kod dosta velikog brojoa radnih mjesta gdje rade većinom žene. To su prodavačice, frizerke, radnice u tvornicama. Ako radite neki od takvih poslova, najbolja preventiva su kompresijske čarape koje pomažu održavati zdravu cirkulaciju krvi u venama na nogama.
 • Izlaganje toplini. Toplina je dosta štetna za vene. One se pod utjecajem topline više šire nego inače. Trebate biti oprezni sa sunčanjem toplim kupkama, tuširanje ili kupanje prevrućom vodom i solarijem.
 • Starost
 • Trudnoća

Navike i preventivne mjere koje su dobre za vene

redovna tjelovježba za zdravlje vena
Fizička aktivnost i redovno kretanje važno je za pravilnu cirkulaciju i sprječavanja nastanka proširenih vena.

Imamo na raspolaganju dosta stvari koje se mogu primijeniti i uspješno očuvati svoje vene zdravima.

Najveći problem na kojemu žene nemaju toliko kontrole su genetska predispozicija za dobivanje proširenih vena i kao posljedica za vrijeme trudnoće ili nakon poroda.

Ovdje se nalazi ukratko napisano šta je najbolje za proširene vene i na koji način sebi možete pomoći i izbjeći neželjene simptome:

 • Budite redovno fizički aktivni. Za vene je dobro šetati, voziti bicikl, plivanje u bazenu.
 • Masaža nogu: radite toplo – hladnu masažu nogu vodom. Noge masirate vodom usmjeravajući mlaz vode od stopala prema koljenu.
 • Odmarate svoje noge. Noge je dobro povremeno ispravno odmoriti. Noge odmarate tako da ih držite blago povišene u odnosu na srce. Najbolje da su povišene 15 – 30 cm iznad srca kako bi krv u takvom položaju mirovanje što lakše tekla prema srcu. Kada noge držite na povišenom možete koristiti jastuk koji stavite tik ispod stopala odnosno pod petu. Ne pod potkoljenicu jer tako nepotrebno stvorite pritisak na vene.
 • Pripazite sa obuću. Pogotovo žene, trebate pripaziti na cipele sa visokom potpeticom. Znamo da su primamljive, ali isto tako znaju biti štetne za zdravlje nogu i kralježnice, ali i naporne za dugotrajno nošenje. Cipele sa visokom potpeticom nepotrebno opterećuju vene.
 • Također, pripazite na odjeću. Tijesna odjeća kao što su uske traperice (slim fit) ili tajice mogu imati sličan efekt kao i cipele s visokim potpeticama.
 • Koristite kompresivne čarape i čarape za vene: Kompresivne čarape su najbolja moguća preventiva za sprječavanje dobivanja bolesnih vena. Kompresivne čarape možete nabaviti sami ili se najbolje prije nabavke posavjetujte da liječnikom. Savjete možete potražiti na ovome portalu, ili otići u specijalni dućan i tamo dobiti sve potrebne informacije i zatim kupiti čarape za sebe.
proširene vene kod mladih lljudi
glavni uzroci proširenih vena kod mladih ljudi su genetska predispozicija i riziko faktori

Kompresivne čarape kao i što im naziv govori stvaraju kompresiju, odnosno pritisak na nogu i vene noge. Tako simuliranju fiziki rad mišića i kretanje. Rad mišića tokom kretanja potiče pravilnu cirkulaciju i pomaže venskim zaliscima da potišću krv prema srcu.

Kompresivne čarape su tako proizvedene da stvaraju najjači pritisak u području gležnja, pa se pritisak smanjuje prema koljenima.

 • Koristite gelove i kreme za proširene vene kao i gelove za regeneraciju kože i opuštanje nogu.

Kreme i gelovi za liječenje vena kod kuće

kako spriječiti proširene vene krema od nevena
Neven je uz divlji kesten najkorisnija biljka za prevenciju protiv proširenih vena.

Svakako koristite neku kremu ili gel za vene.

Na tržištu postoji popriličan broj različitih preparata u obliku kreme ili gela. Pokušajte nabaviti što prirodniji preparat za svoje vene.

Možete čak napraviti i svoju vlastitu kremu za vene pomoću gotovih recepata kod kuće od nekoliko prirodnih sastojaka koje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili u specijaliziranim dućanima zdravih namirnica i ljekovitih tvari.

Neke sastojke npr. biljke možete sami ubrati u prirodi.

Krema za vene

Krema za vene neće izliječiti i ukloniti već veoma proširene vene kojima su zalisci jako oštećeni. Jer se radi o oštećenju mehanizma vene koji je zadužen za pravilan protok krvi kroz samu venu.

Ali itekako mogu pomoći kao sredstvo za preventivu i ublažavanju, kao i u uklanjanju neugodnih simptoma.

Krema će ublažiti osjećaj težine i umora u nogama.

Teške i umorne noge mogu boljeti u predjelu koljena. Ljekoviti sastojci u dobrim kremama mogu poboljšati cirkulaciju krvi i ojačati elastičnost stjenki vene.

Krema se može koristiti nekoliko puta jednostavnim trljanjem po venama.

Gel za vene

olival venogel
Prirodan gel za vene od nevena

Gel ima sličan efekt kao i krema. Dobra strana gela je njegovo hlađenje i opuštanje nogu.

Početni simptomi problema sa venama mogu biti:

 • svrbež
 • trnci
 • bolovi u nogama
 • osjećaj umornih i teških nogu

Ukoliko primijetite često da imate ove simptome, i uz to ako puno stojite ili sjedite, te se općenito malo i slabo krećete. Onda je to već početni stadij razvoja proširenih vena i u tome slučaju dobro je nešto poduzeti.

Gel tu može dosta pomoći u kombinaciji sa kompresivnim čarapama.

prirodan gel

Preporuka za prirodan, povoljan i koristan gel za proširene vene.

Ostali pripravci za vene od ljekovitog bilja

SalviaKornati

Osim krema i gelova možete koristi mast, melem, ulja i tinkture za vene.

gavez za vene
Gavez je veoma korisna biljka kako za kožne probleme tako i za ublažavanje simptoma proširenih vena.

Od biljaka najviše se koristi divlji kesten i neven.

Neven je općenito poznat kao veoma ljekovita biljka u narodnoj medicini. Najviše blagodati može dati za zdravlje kože.

Osim nevena i divljeg kestena još jedna korisna biljka je i gavez.

Obloge za vene – za smirivanje upale vena

Osim gelova i krema, možete koristiti i obloge kod upale vena.

Obloge su dobre kada je bolest u početku razvoja i obloge služe da smire u ublaže tegobe i probleme oko upale vena. Dužom primjenom obloga možete ukloniti upalu vene s noge. Ali problem ostaje i dalje.

Možete koristiti sljedeće obloge, koje su se pokazale najbolje:

 1. Obloge od zelenog kupusa
 2. obloge od rakije i divljeg kestena
 3. hladne obloge

Za više detalja i informacija pogledajte koje su to najbolje obloge za vene.

Šta je najbolje jesti za sprječavanje proširenih vena

povrće

Već smo u ovome članku iznad naveli kako je hrana koju jedemo jedan od najvažnijih faktora presudna za naše dugotrajno zdravlje.

Nažalost, velika količina „hrane” koju danas čovjek konzumira ne možemo nazvati pravom hranjivom hranom za naš organizam, već samo nepotreban biološko-organski materijal prepun štetnih kemikalija i umjetnih dodataka.

Evo kuju hranu je dobro jesti za zdravlje vaših osjetljivih vena, ali i koju je najbolje izbaciti iz prehrane:

Konzumirajte više vlakana

Jednostavno rečeno jedite što više organsko povrće i voće, i to najbolje što više svježe i sirovo. Zato je dobro da ukoliko živite na selu i imate okućnicu, iskoristite to tlo da bude što više organsko i uzgajate svoje povrće. Najbolja stvar koju možete učiniti za sebe i svoje zdravlje je da sadite stare i dugotrajne sorte voćaka.

Svakako izbacite iz konzumacije:

 • bijeli šećer
 • bijelu rižu
 • bijelo pšenično brašno
secer
konzumirajte što manje industrijskog šećera

Zdrav savjet je konzumirati što manje kruha.

Kvaliteta, hranljivost i zdravstveno stanje industrijskog kruha je upitna.

Pokušajte negdje pojesti domaći kruh napravljen od pšenice starih sorti koja je uzgojena negdje na polju kod nekoga na selu. Razlika u okusu i teku tog kruha je nevjerojatna u usporedbi s kupovnim.

Takav kruh sadrži kvalitetno brašno, sol, vodu i kvasac. Ništa više.

Jedite hranu bogatu rutinom

Rutin je antioksidans i antitrombotik. Sprječava nastanak krvnih ugrušaka i općenito zgrušavanje krvi.

Prirodni izvori rutina su:

 • heljda
 • jabuka
 • trešnje i višnje
 • grožđe
 • borovnice

Čak neka biljna hrana može utjecati na hormone i izazvati proširene vene.

Izbaciti što više masne i Pržene hrane kao i konzervirane hrane

 • salame
 • paštete
 • mesni naresci
 • hrenovke
 • parizeri
 • razne jeftine suhomesnate salame
 • razne konzerve sa gotovim jelima ili polugotovim jelima

Jednostavno izbjegavati jesti što manje. Samo u nekim hitnim trenucima.

Brza hrana iz dostave može biti opasna, jer je spravljena od jeftinih i zamrznutih namirnica. A još može biti pripremljena u lošim higijenskim uvjetima i na ulju koje se više puta koristilo.

Koje su operacije najbolje za proširene vene?

operacija vena
Suvremena medicina pored klasične operacije razvila je nekoliko metoda operiranja proširenih vena

Operiranje vena je posljednje što možete učiniti. Kada morate na operaciju tada su vene već veoma proširene i ništa osim operacije ne može kvalitetno pomoći.

Suvremena medicina razvila je i u upotrebu stavila nekoliko uspješnih metoda operiranja vena. Dvije metode su najviše u upotrebi.

To je operacija laserom i operacija pjenom.

Laserska operacija proširenih vena

laserska operacija vena preko hzzo

Operacija laserom se pokazala efikasnom metodom liječenja.

Minimalno je invanzivna jer nema velikih kirurških zahvata, rezova i lokalnog oštećenja tkiva od vađenja vena kao i podljeva krvi i trajnih ožiljaka nakon operacijskog zahvata kao što je to slučaj kog klasične operacije vena.

Operacija se sastoji od uvođenja laserske sonde u venu kroz otvor na koži pod lokalnom anestezijom. Laički rečeno toplina koju stvara laser „stisne” oboljelu venu i ona ostaje bez svoje funkcije. Kroz naredni period organizam sam razgradi takvu venu.

Oporavak od operacije je veoma brz i jednostavan. Nije bolan.

Neke nuspojave koje mogu se mogu pojaviti nakon tretmana laserom su:

 • otok
 • modrice na koži
 • osjećaj napetosti
 • bol

Nuspojave su prolazne i mogu trajati nekoliko dana, a infekcije su veoma rijetke s obzirom da nema velikih otvaranja površinskog tkiva i zahvata.

Operacija vena pomoću pjene – Skleroterapija

Operacija pomoću pjene se može koristiti i za liječenje kapilara, ali i za liječenje vena. Izuzetno je dobra za kapilare.

Operacija se sastoji od ubrizgavanja kemijskog sredstava u vene. To je pjena poznata kao sklerozant.

Pjena ima ulogu da začepi oboljelu venu, ona postaje ne funkcionalna i organizam ju počinje razgrađivati. Kao i kod metode operiranja laserom i ovdje se vena ne vadi iz noge van, već ostaje u nozi i učini se nefunkcionalnom.

Operacija se može primjenjivati više puta.

Neki navode to kao prednost, a neki kao nedostak. Jer je težnja organizam što manje podvrgavati operacijskim zahvatima, pa čak i onim najmanjim i najjednostavnijim.

Poslije operacije nose se kompresivne čarape nekoliko tjedana.

Neke od nuspojava su:

 • pojava modrica
 • osjećaj peckanja na mjestu oboda vene
 • blaža svrbež

Šta je najbolje za proširene vene i kako ih izbjeći na vrijeme?

kako spriječiti proširene vene

Kao što možete vidjeti postoji čitava lepeza rješenja za liječenje problematičnih vena.

Operacija bi trebala biti zadnja opcija i u situacijama kada više nema druge pomoći.

Ako se pitate šta je najbolje za proširene vene jednostavan odgovor je osvijestiti važnost zdravstvenog problema i preventivna briga za svoje vene kao i briga za svoje zdravlje.

Drugim riječima reagirati na vrijeme, kada još nije kasno i poduzeti sve što se poduzeti da.

To se najbolje može postići tako da prije svega:

 • Pripazite na prehranu
 • pripazite na svoju težinu
 • pripazite na dovoljno kretanja i neke jednostavnije fizičke aktivnosti
 • koristiti kompresivne čarape kao glavnu mjeru za sprječavanje nastanka proširenih vena
 • koristite kremu i gelove za vene od prirodnih i zdravih sastojaka

Pripazite na stil i kvalitetu života kao i na posao koji radite, ukoliko radite puno sjedeći ili stojeći.

To je prije svega najbolje za zdravlje vaših vena ukoliko su one osjetljive.

P.S. Javite nam što vi mislite kako je najbolje spriječiti vene? također pogledajte ostali koristan sadržaj.

Naručite čarape za vene već od 99 kuna za par!

Ispunite obrazac za narudžbu koji se nalazi ispod, i poslati ćemo Vam čarape za vene po cijeni od 99 kuna za jedan par. Čarape će stići na Vašu kućnu adresu dostavnom službom u najkraćem mogućem roku.

Gdje da pošaljemo Vašu narudžbu?

miracle socks čarape za vene

Način dostave:
Proizvod ćemo isporučiti putem najbrže i najpouzdanije kurirske službe a plaćate po primitku isporuke. Trošak dostave narudžbe iznosi 35 kuna.

Dali vam je članak bio koristan?

Komentiraj